Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzet az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárnál

2019. október 4., péntek 13:02

Felügyeleti biztost rendelt ki az MNB az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz, írja a felügyelet a közleményében. 

A nyugdíjpénztárnál ugyanis

a működésére vonatkozó veszélyhelyzet alakult ki.

Úgy néz ki, hogy a szervezetnek nem megfelelőek az intézmény irányítási és ellenőrzési kontrolljai, elégtelenek a pénztári működés egyes alapvető tárgyi és személyi feltételei. A felügyelet emellett az ügyfélszolgálat működésével kapcsolatban is súlyos hiányosságot állapított meg, illetve jelentős informatikai biztonsági kockázatokat is azonosított.

A biztos a jegybanki vizsgálat lezárultáig, de legfeljebb négy hónapig lesz a nyakukon. A feladata a pénztár szabályos működési feltételeinek megteremtése, és hosszú távon fenntartható működési megoldások keresése. 

Ez a pénztár egyébként nagyon kicsi, a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor mintegy 0,004 százalékát teszik ki. A tagok felé fennálló kötelezettségeket ez a mostani intézkedés semmiben nem érinti.

Az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztár 1994. május. 6-án alakult elsősorban az Iparszövetséghez tartozó munkáltatok munkavállalóinak –önkéntes kiegészítő nyugdíja– öngondoskodása feltételeinek és a munkáltatóik ezt támogató hozzájárulása céljából, áll az MNB-nek küldött korábbi leírásukban.

Rovatok