Index Vakbarát Hírportál

26 milliárd forint veszteséget jelent az OTP-nek a törlesztési moratórium

2020. március 26., csütörtök 23:16

Az OTP Bank előzetes, nagyságrendi becslése alapján a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett kamatok későbbi, kamattal nem növelt értéken történő megfizetése akár 26 milliárd forint egyszeri veszteséget is okozhat (adózás előtt) az OTP Core, vagyis a magyarországi alaptevékenység esetében, jelentette be a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A bank a rendkívüli tájékoztatóban a Magyarországon 2020. március 18-án életbe lépett, az akkor már fennálló szerződések alapján már folyósított hitel- és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, és díjfizetési kötelezettségekre vonatkozó fizetési moratóriumra utal, ami  2020. december 31-éig tart, amennyiben a kormány rendelettel meg nem hosszabbítja azt.

A fizetési moratórium célja, hogy átmeneti segítséget nyújtson az adósoknak. A moratórium ugyanakkor nem jelent adósságelengedést, az adósok a moratórium után kötelesek megfizetni a halasztott részleteket.

A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési moratórium lejártát követően, a futamidő alatt évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező, részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is. A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Rovatok