Index Vakbarát Hírportál

Lehívható a 20 milliárdos hitelcsomag harmadik része

2009.06.12. 14:19 Módosítva: 2009.06.12. 14:57

Megszületett a megállapodás az Európai Unióval, a felek június 11-én aláírták a Kiegészítő Egyetértési Megállapodást. Ez alapján Magyarország lehívhatja nemzetközi finanszírozási csomag európai uniós részének harmadik részletét – közölte pénteken a pénzügyminisztérium. A hitelrészlet folyósítására a hónap végéig sor kerül.

Magyarország még a múlt év végén állapodott meg az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal egy 20 milliárd eurós finanszírozás csomagról. A pénzügyi támogatást négy részletben fizetik ki: az első 2 milliárd eurós részletet tavaly december 9-én, a második 2 milliárd eurósat idén március 26-án folyósították.

Az idei második negyedévre ütemezett, 1,5 milliárd eurós harmadik részlet lehívását megelőzően az Európai Bizottság 2009. május 7-18. között tárgyalásokat folytatott Magyarországon a lehíváshoz kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálata, illetve a makrogazdasági kilátások egyeztetése céljából. A megbeszélésekre az IMF és Magyarország közötti készenléti hitelmegállapodás második felülvizsgálatával egyidőben került sor. A pénzügyminisztérium azt is közölte: június 12-én nyilvánosságra hozta a Kiegészítő Egyetértési Megállapodást, ami megtalálható a Pénzügyminisztérium honlapján.



Rovatok