Index Vakbarát Hírportál

Dollárban vesz fel hitel az ország

2010.01.26. 10:36

Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a Citigroup és a Deutsche Bank pénzintézeteknek egy 10 éves, amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátásnak a Magyar Köztársaság részére történő megszervezésére - tette közzé az Államadósság Kezelő Központ.

Múlt héten Oszkó Péter pénzügyminiszter road show-ra indult a Pénzügyminisztérium és az ÁKK Zrt. képviselőivel, ami egy esetleges devizakötvény kibocsátásának előkészítését tükrözte. A pénzügyi tárca vezetője külföldi tartózkodása alatt jelezte: nem kívánnak az eredetileg is jelzett másfél milliárd eurót meghaladó összeget bevonni a nemzetközi tőkepiacokról devizakötvény formájában. Az adósságkezelő tehát idén csak a lejáró devizaadósságot tervezi refinanszírozni annak érdekében, hogy elkerülje az adósságon belüli devizaarány emelkedését.

Nem véletlen, hogy a pénzügyminiszter az elmúlt hetekben indult feltérképezni a befektetői érdeklődést. Az elmúlt időszakban ugyanis sorra jelentek meg a feltörekvő piaci országok saját devizakötvényeikkel, az egyik legutóbbi siker Lengyelországból érkezett. Emellett igen kedvező fejlemény a kötvénykibocsátásokat illetően, hogy tegnap Görögország szintén rendkívül sikeres aukciót bonyolított le. Az 5 éves kötvényaukción az eladni tervezett 5 milliárd eurós pakettra több mint 25 milliárd eurónyi kereslet érkezett, így a görög állam 8 milliárd euróra emelte az elfogadott mennyiséget.

Az, hogy az eurózóna életképességéről szóló szerteágazó elemzői beszélgetések árnyékában ilyen komoly érdeklődés mutatkozik a legnagyobb problémákkal küzdő Görögország új papírja iránt, közép távon is lényeges nyugtató körülmény lehet, nemcsak a Görögország, hanem az egész eurózóna, sőt még a magas államadóssága küzdő Magyarország számára is.



Rovatok