Index Vakbarát Hírportál

Szalmonellás olasz tojáslé került a magyar piacra

2010.04.02. 17:13

Szalmonellával fertőzött, nagy mennyiségű tojáslé érkezett Olaszországból az utóbbi időben Magyarországra, a terméket a hatósági vizsgálatok után kivonták a forgalomból, közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken.

A terméktanács információja szerint az utóbbi hónapokban havonta több ezer tonna mennyiségben érkezett Magyarországra olasz tojáslé, dömpingáron. Miközben ugyanis belföldön egy tonna tojáslé mintegy 800 ezer forintba kerül, az Olaszországból behozott árut a magyar ár feléért kínálják.

A BTT a termékkel kapcsolatban minőségi problémákat gyanított, felhívta erre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) figyelmét, és kérte, hogy az ellenőrző hatóság vizsgálja meg.

A vizsgálat igazolta a terméktanácsi gyanút, megállapította, hogy az Olaszországból származó tételek szalmonellával fertőzöttek így a forgalomból azonnal kivonta. A hatóság a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően értesítette az európai élelmiszerbiztonsági gyors riasztási láncot is az ügyről.

A riasztási láncba három napja került be az eset, és a BTT öt napja kapta az első jelzéseket, hogy probléma lehet az olasz tojáslével - mondta Bárány László, a BTT elnöke. Hozzátette: az esetleges felhasználókat nem fenyegeti közvetlen veszély ugyanis a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet.

Földi Péter, a BTT titkára az MTI-nek még elmondta: nem lehet pontosan tudni, mekkora mennyiség került az országba, ugyanis uniós belső paci árumozgásról van szó.

Magyarországon a vállalkozások mintegy 2,5-2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai fogyasztás ellátására  további 200-250 millió tojás érkezik még az országba. A hazai termelés 9 százalékát dolgozzák fel tojáslé illetve tojáspor formájában, ezt jellemzően a tésztagyártók, cukrászok és a pékek használják fel. Az éves feldolgozott tojáslé mennyisége hazánkban 20 ezer tonna, amihez mintegy 400 millió darab tojás szükséges - közölte a BTT titkára.



Rovatok