Index Vakbarát Hírportál

Öt lépéssel előzné meg a következő válságot az EU

2010.10.28. 16:57

Összeállt az Európai Unióban az a tervezett intézkedéscsomag, amelynek eredményeképpen a tagországok vezetőinek reményei szerint a jövőben megelőzhetők lesznek a pénzügyi válságok az EU-ban, vagy ha mégis bekövetkezik ilyen, könnyebben kezelni tudják.

A javaslatok egy részét a tervek szerint a csütörtöki és pénteki állam- és kormányfői találkozón hagyják jóvá Brüsszelben. Több eleméről már korábban megállapodtak, egyes - távolabbra mutató - elképzelésekről pedig még folynak a tárgyalások.

A tervek nagy részét az a jelentés tartalmazza, amelyet Herman Van Rompuy, a kormányfői EU-tanács elnöke készített a tagországok pénzügyminisztereiből álló munkacsoport tevékenysége nyomán.

Van Rompuy a - pénzügyminiszteri szinten már elfogadott - javaslatokról korábban elmondta, hogy az EU-n belül működő Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) eddigi legnagyobb reformjáról van szó.

A reformintézkedések összesen öt területen jelentenek változást: az unióban szélesebb körű lesz a pénzügyi ellenőrzés, nagyobb a pénzügyi fegyelem, szorosabbá válik a tagországok gazdaságpolitikájának összehangolása, hatékonyabb válságkezelési mechanizmus áll rendelkezésre, továbbá erősebbé válnak az uniós intézmények.



Rovatok