Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliárdos tőkejuttatást kap az MFB

2010.12.09. 12:17

A kormány 20 milliárd forintos tőkejuttatást ad az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek (MFB) egy szerdán elfogadott és a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint. A tőkeemelésre az MFB-ről szóló törvény júniusi módosítása alapján kerül sor, amely szerint a fejlesztési bank jegyzett tőkéjét ez év végéig legalább 100 milliárd forintra kell emelni - mondta az MTI kérdésére Nyíri János, az MFB szóvivője.

A kormányhatározat szerint a tőkejuttatásból 12,43 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 7,57 milliárd forint pedig tőketartalékba kerül. Ezzel az MFB 87,7 milliárd forintos jegyzett tőkéje 100 milliárd forintra nő. A bank saját tőkéje a honlapján publikált 2009-es nem-konszolidált mérleg szerint tavaly év végén 141,69 milliárd forint volt.

A bank az igazgatóság által november elején elfogadott beszámoló szerint az idei első háromnegyed évet 17,695 milliárd forintos veszteséggel zárta. A honlapon megjelent rövid közlemény szerint a háromnegyed éves veszteség meghaladja a saját tőke 10 százalékát. A bank a tavalyi évet 5,71 milliárd forint mérleg szerinti, nem konszolidált nyereséggel zárta.



Rovatok