Index Vakbarát Hírportál

Sokáig maradhat az alacsony eurókamat

2011.01.06. 17:32

Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtat a kamatszinten az idei utolsó negyedévig - vélekedtek csütörtökön kiadott előrejelzéseikben az elemzők.

A Reuters által megkérdezett 71 elemző véleményének az átlaga szerint a kamatszint 1 százalék marad a harmadik negyedév végéig, majd az idei utolsó három hónapban 25 bázispontos emelésre kerülhet sor.

Decemberben a hosszú ideje első kamatemelést a szakértők még egy negyedévvel későbbre tették. Az EKB decemberben már 19 hónapja hagyta rekord alacsony szinten irányadó kamatát.

A csütörtökön ismertetett felmérés azután készült, hogy kedden közölt adat szerint 2,2 százalék volt az éves az euróövezeti infláció decemberben. Ez meghaladta a szakértői várakozásokat, és meghaladta az EKB-nál az árstabilitás határának tartott 2 százalékot.

A csütörtökön ismertetett felmérés szerint a szakértők arra számítanak, hogy az EKB idei negyedik negyedévi kamatemelése után az 1,25 százalékos kamatszint 2012 első negyedévében is megmarad, majd 1,50 százalékra emelkedik a második negyedévben.



Rovatok