Index Vakbarát Hírportál

A Jógazda-betétesek többsége holnap megkapja a kártalanítást

2011.01.26. 21:02

A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár legtöbb biztosított betétese legkésőbb csütörtökön megkapja a kártalanítást olyan módon, ahogyan kérte - mondta aTóth István, az OBA kommunikációs vezetője. Az, hogy az egyéb követeléseket milyen mértékben lehet kielégíteni, a 2010-es beszámoló elkészülte után derül ki. Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint a felügyelet által korábban megvizsgált szűkített portfólió fél év alatt sokat romlott.

A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását.

A biztosított betétek tulajdonosainak nincs miért aggódniuk, őket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig - 27 885 000 forintig - az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja, a pénzt postai úton, átutalással, illetve betétbiztosítási kártyán juttatták el az ügyfeleknek.

Az OBA kártalanítási kötelezettsége a takarékpénztár 9,8 milliárd forintos betétállományából (a zárolt betéteket és a kamatköveteléseket is beleértve) 8,5 milliárd forintra terjed ki, összesen 5 457 betétes jogosult kártalanításra.

Az állami garanciás betéteket (186 darab, összesen 43,5 millió forint) is az OBA fizeti majd ki ügynökként, már folyamatban van a szerződés megkötése az állammal - mondta Tóth István.



Rovatok