Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a magyar csődkockázat

2011.03.01. 12:39

Több heti mélypontra süllyedt a keddi londoni kereskedésben a magyar adósságtörlesztési kockázat biztosítási ügyleteinek árazása, tükrözve a magyar strukturális konszolidációs intézkedésekkel kapcsolatos piaci derűlátást.

Az egyik vezető citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision tájékoztatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) díja a keddi londoni kereskedésben 289 bázispont körül mozgott a 296 bázispontos előző esti záró után. Az év elején még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási ügyletek vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.



Rovatok