Index Vakbarát Hírportál

Jön a dollárkötvény-kibocsátás

2011.03.24. 13:34

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi és a Deutsche Bank pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált kötvénykibocsátás megszervezésére a Magyar Köztársaság részére - jelentette be honlapján a szervezet csütörtökön. A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor - tette hozzá az ÁKK.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) két hete kérte fel a BNP Paribast, a Citigroupot és a Deutsche Bankot, hogy  kötvénypiaci befektetőkkel március 17-i kezdettel tárgyalássorozatot szervezzenek Európában és az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC)  február közepén engedélyezte Magyarországnak 5 milliárd dollár értékű állampapír kibocsátását az amerikai piacon.

Az ÁKK az éves kibocsátási terv szerint az idei évben összesen 4 milliárd euró (5,4 milliárd dollár) értékben tervez devizakötvényt kibocsátani. Ezzel lejáró adósságát és az IMF és az Európai Unió 2008-as hitelcsomagjából esedékes 2 milliárd eurót fizetheti vissza.

Az amerikai kibocsátási keret az MTI információi szerint nem meghatározott időtartamra, hanem az engedélyezett mennyiség eléréséig szól.

Az idén két, egyenként 1 milliárd eurós külföldön kibocsájtott magyar államkötvény jár le, az egyik június, a másik október végén. Ezen felül a magyar állam az idén kezdi meg a 2008 őszi nemzetközi hitelcsomag törlesztését: az utolsó negyedévben - várhatóan november végén-december elején - 2 milliárd eurót kell visszafizetnie az Európai Uniónak.

A magyar állam öt év szünet után legutóbb 2010 januárjában bocsátott ki dollárkötvényt. A tízéves, évi 6,25 százalékos kamatú kötvényből nagy érdeklődés mellett 2 milliárd dollár értékben értékesítettek a tízéves amerikai államkötvényekét 2,65 százalékponttal meghaladó hozamon.



Rovatok