Index Vakbarát Hírportál

8,5 százalékos növekedés Észtországban

2011.12.09. 10:24

Észtországban 8,5 százalékos volt az éves szintű gazdaságnövekedés az idei harmadik negyedévben, ami jócskán felülmúlta a november elején közölt 7,9 százalékos hivatalos becslést, közölte a balti ország statisztikai hivatala pénteken.

Az euróövezeti Észtországban az idei első negyedévben 9,5 százalékkal, a másodikban 8,4 százalékkal nőtt a GDP. Negyedéves szinten a szeptember végén záródott három hónapban a balti állam gazdaságának a növekedése 1,2 százalék volt - a novemberi becslésben szerepelő 0,8 százalék helyett -, ami lassulás a második negyedévi 1,7 százalékhoz képest.

A statisztikai hivatal közlése szerint a harmadik negyedévi gazdaságnövekedéshez különösen a feldolgozóipar járult hozzá, miközben a belső kereslet 15 százalékkal nőtt éves szinten. A gazdasági válság korábban jelentős visszaesést eredményezett a balti államban: 2008 és 2009 egészében összesen majdnem 20 százalékkal csökkent reálértékben az észt GDP. Mindazonáltal a tallinni kormányzat gyorsan reagált a kihívásokra és jelentős költségvetési konszolidációt hirdetett.

Az észt pénzügyminisztérium szeptemberben közölt előrejelzése szerint idén 7,0 százalékkal nő az észt GDP, a bővülés azonban 3 százalékra lassul jövőre. Az IMF legutóbbi előrejelzésében 7,5 százalékos idei GDP-növekedést és 3,1 százalékos jövő évi ütemet vár.

 


Rovatok