Index Vakbarát Hírportál

Az európai bankproblémák jól jönnek az USA-nak

2012.01.19. 12:06

A JP Morgan, a Citigroup és a Goldman Sachs ugyan mind halvány 2011. utolsó negyedévi eredményekről számolt be, de Európából jó hírek érkeznek számunkra. A piacok és a szabályozók nyomása alatt nyögő európai bankok ugyanis kénytelenek feltőkésítésük érdekében megválni érdekeltségeik egy részétől, mint ahogyan ezt a francia Crédit Agricole, a Société Générale és a BNP Paribas, valamint a spanyol Santander tette, ezzel jó lehetőséget teremtve amerikai riválisaiknak, hogy olcsón jussanak tulajdonrészekhez.

A Deloitte könyvvizsgáló egyik decemberi jelentésében szerepel, hogy az euróválság miatt felgyorsulhat az amerikai bankok fúziós és akvizíciós tevékenysége. "Az európai bankok pozíciókat értékesítenek, és nem ragaszkodnak ahhoz a luxushoz, hogy kivárják a jó árat" – mondta Jim Sinegal, a Morningstar kutatóintézet elemzője a francia hírügynökségnek.

Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy ők is érdekeltek, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nincs eladási hullám. David Viniar, a Goldman Sachs pénzügyi vezetője szerdán közölte: úgy látják, Európában megkezdődött a gondban lévő pénzügyi szolgáltatók érdekeltségeinek értékesítése. Az európai bankoknak 40 000 milliárd dolláros eszközállományuk van, és csökkentik a méretüket, más multinacionális bankoknak pedig a helyükbe kell lépniük – vélte Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója.



Rovatok