Index Vakbarát Hírportál

Takarékbank: 0,5 százalékkal nő idén a GDP

2012.02.02. 14:46

A TakarékBank elemzői szerint az idén 0,5 százalékra lassulhat a magyar GDP növekedési üteme, de 2013-ban már 1,8 százalékra gyorsulhat - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője a bank csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A bank várakozásai szerint az uniós elszámolású államháztartási deficit az idén a GDP-hez mérten 2,8 százalék, jövőre 2,6 százalék lesz.

A senior elemző elmondta: az inflációt tekintve az idei év elején jelentős emelkedést hozhat az áfa felső kulcsának emelkedése, így 2012 elején jóval 5 százalék fölé ugorhat a pénzromlás üteme. Ez év elején az inflációt az adó- és bérintézkedések tartják magasan, a forint volatilitása kockázatot jelent. A bank elemzői az idei átlagos inflációt 4,8 százalékra várják, jövőre elérhetőnek tűnik a 3 százalékos inflációs cél.

Az idén az ipari termelés 5,5 százalékkal nőhet, a mezőgazdaság változatlan színvonalon teljesít, az építőipar visszaesése talán lassul, a szolgáltatások esnek, leginkább a pénzügyi szektor teljesítménye csökken majd.



Rovatok