Index Vakbarát Hírportál

A harmadik legnagyobb lengyel bank jön létre

2012.02.28. 11:53

Lengyelország harmadik legnagyobb pénzintézete jön létre a Banco Santander és a belga KBC lengyel érdekeltségeinek összevonásával.

Keddi bejelentés szerin a spanyol Banco Santander egyesíti a belga KBC bank- és biztosítócsoport lengyelországi Kredyt Bank leányát saját ottani érdekeltségével, a Bank Zachodni WBK-val, és ezzel egy 5 milliárd eurós érdekeltség alakul ki.

A Santander 6,96 BZ WBK részvénnyel fizet minden Kredyt Bank 100 részvényért. 
Az egyesülés után a Santander 76,5 százalékos részesdéssel bír majd az új bankban, míg a KBC 16,4 százalékkal. A KBC, amely  a későbbiekben várhatóan teljesen kilép az egyesült bankból, rögtön az összevonás után 10 százalék alá viszi tulajdonhányadát. Az egyesülés után fennmaradó részt kisbefektetők kezében lesz. 
Az egyesüléssel létrejövő új banknak 899 fiókja és több mint 3,5 millió ügyfele lesz.   
A Bank Zachodni WBK és a Kredyt Bank is tőzsdén jegyzett cég Varsóban. Az egyesülő bank is tőzsdén marad.

A KBC tavaly júliusban változtatott az Európai Bizottsággal kötött alkuján, amelyben a 2008-209-es pénzügyi válság idején kapott 7 milliárd eurós állami támogatás fejében a CSOB cseh fiókbank és egy privátbanki tag (KBL) eladására kötelezte el magát. Az új megegyezés értelmében a tervezett cseh és magyar értékesítések helyét a lengyel Kredyt Bank és az ugyancsak lengyel Warta biztosító vette át. Ez utóbbit már el is adta a KBC.



Rovatok