Index Vakbarát Hírportál

Londoni elemzők: az MNB az EU/IMF-tárgyalásokra vár

2012.04.23. 10:14

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét - vélekedtek szinte egyöntetűen az MNB pénzügypolitikai testületének keddi kamatdöntő ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs szerint viszont az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos lassú haladás miatt az MNB később a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet. Hétfői előrelzésük szerint a "nagyon magas" külső finanszírozási igény, a nagy adósságállomány és a gazdaságpolitika "alacsony szintű hitelessége" miatt továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is jósolják azonban, hogy - tekintettel a lassú haladásra és a kormány "vonakodására" attól, hogy elkötelezze magát egy új program mellett - az MNB az idén 1,00 százalékpontnyi kamatemelésre kényszerül a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése végett.



Rovatok