Index Vakbarát Hírportál

Már csak 4,7 millióan élnének segélyből Spanyolországban

2012.05.04. 09:51

Minimálisan csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma Spanyolországban áprilisban, az idegenforgalmi szezon kezdetével. A munkaügyi minisztérium pénteken közölt adata szerint áprilisban 6 632 fővel (0,1 százalékkal) 4,7 millióra mérséklődött a segélykérelmek száma márciushoz képest. Ez azonban 11 százalékkal így is meghaladta az egy évvel korábbit. Bár havi munkanélküliségi rátát nem közöltek, de az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hét elején ismertetett adatai szerint márciusban 24,1 százalék volt a spanyol munkanélküliség. Ez több mint a duplája az euróövezet 10,9 százalékos átlagának.

Az Európai Unióban Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, a gazdaság nem képes kilábalni a válságból többek között az államháztartás hiányának csökkentését célzó megszorító intézkedések miatt. Január-márciusban is csökkent a gazdaság teljesítménye, így egymás után már a második negyedévben, ami technikai értelemben recessziót jelent.

Az ország elsőrendű adósbesorolását áprilisban megvonta a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni, és növekszik annak a kockázata is, hogy a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorul.



Rovatok