Index Vakbarát Hírportál

A Gyulai Húskombinát állami támogatásáról jövő szerdáig döntenek

MTI/Index
2012.08.21. 21:01

"A vidéki munkahelyek megőrzése érdekében szükséges a húsipar, ezen belül a Gyulai Húskombinát megsegítése, amiről a kormány augusztus 29-ig hoz döntést a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca előterjesztése alapján" - tájékoztatott kedden közleményben a Kormányszóvivői Iroda, miután a kormányzat és az érintettek képviselői egyeztettek a Parlamentben.

Ruck János, a cég vezérigazgatója nemrég azt mondta: vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást, és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

Erős szövetségesük az állami pénzért folyó küzdelemben Lázár János, aki korábban még a miniszterelnökhöz is levelet írt a többek közt a Gyulai kolbászt és kenőmájast gyártó cég érdekében, amiben úgy érvel, hogy a vállalat javuló exporteredményei és "hungarikumnak minősülő" termékei miatt várja el az állami mentőövet.



Rovatok