Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen csökkent a Japán ipari termelés

2012.10.30. 09:27

Havi összevetésben 4,1 százalékkal csökkent a japán ipari termelés szeptemberben a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium által kedden közölt adatok szerint. A tavaly márciusi természeti katasztrófa, illetve a gazdasági világválság 2008-as kirobbanása óta ez volt a japán ipari termelés legjelentősebb visszaesése.

Elemzők a gyenge külső keresletet - elsősorban a kínai export visszaesését -, valamint a környezetbarát autók vásárlását támogató kormányzati program végét okolták a vártnál nagyobb csökkenésért. A minisztérium szerint az immár három hónapja tartó visszaesés tartós maradhat.

Az ipari kibocsátás mellett a lakossági fogyasztás is a várakozásokat meghaladó mértékben, 0,9 százalékkal csökkent szeptemberben. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta nem változott, továbbra is 4,2 százalék. Előzetes adatok alapján a japán gazdaság teljesítménye októberben sem javult, a hónap első tíz napjában 4,8 százalékkal esett az export, és 315 milliárd jenes kereskedelmi deficitet szenvedett el a szigetország.



Rovatok