Index Vakbarát Hírportál

Az MVM készen áll az E.On államosítására

2013. augusztus 30., péntek 10:19

Az MVM Zrt. közgyűlés arról határozott, hogy az MNV Zrt.-vel tulajdonosi kölcsönszerződést köt az E.ON-tranzakció finanszírozási forrásainak biztosítására. A tranzakció zárása szeptember végén megtörténhet, az integrációs folyamatok a terveknek megfelelően haladnak.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése határozott arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint legnagyobb tulajdonos 71 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt ad az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodás finanszírozási forrásának részbeni biztosítására a társaság tőkeemeléséig. Az MVM Zrt. többi részvényese közül előzetesen többen jelezték, hogy részt vállalnának a tőkeemelésben és az MVM további sikereiben is.

Mind a Gazdasági Versenyhivatal, mind a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyezte, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. irányítást szerezzen az E.ON Földgáz Trade Zrt. és az E.ON Földgáz Storage Zrt. felett. Az MVM Csoport legfontosabb feladata, hogy a Nemzeti Energiastratégiának és a kormányzati döntéseknek megfelelően elősegítse Magyarország biztonságos energiaellátását.

„Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felkészült az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek átvételére, hosszú, komoly munkánk eredményeként az integrációt előkészítő folyamatok a végső fázisba értek, a tranzakció zárása 2013. szeptember 30-án történhet meg. Az MVM Csoport történetének legnagyobb tranzakciójához szükséges forrásokat a Társaság részben saját, részben külső forrásból finanszírozza”, mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az MVM sikeres, integrált nemzeti energetikai társaságcsoport, amelynek dinamikus fejlődéséhez szüksége van tehetséges és tapasztalt munkatársakra, ezért a tranzakció zárását követően is számít az E.ON-nál dolgozó szakemberekre.”

Az MVM Zrt. közgyűlése döntött arról, hogy a Vértesi Erőmű ZRt.-vel korábban megkötött hitelszerződés alapján fennálló, az MVM Zrt.-t megillető követelésből a folyamatos, biztonságos működés garantálásához szükséges, legfeljebb 8 milliárd forint összegű, korábban folyósított hitelt a holdingközpont elenged. A Vértesi Erőmű ZRt. fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos MVM Zrt. a korábbi vezetések alatt több éven át havi egymilliárd forint tulajdonosi kölcsönnel kényszerült életben tartani az erőműtársaságot.

A Vértesi Erőmű ZRt. 2010-ben csődvédelmet kért, az MVM Zrt. támogatásával a következő évben sikerült csődegyezség keretében konszolidálni több tízmilliárd forintos hitelállományát. Az MVM Zrt. egy hosszú távú reorganizációs terv elfogadása mellett további tulajdonosi hitellel is segítette az erőműtársaság további működését. A villamos energia nyomott ára, valamint a mélyművelésű bánya működtetése ugyanakkor további veszteségek forrása. A Vértesi Erőmű biztonságos működésének és a térség zavartalan távhő ellátásának garantálásához szükség van a szénfillérből finanszírozott támogatásra, a korábban folyósított tulajdonosi hitel egy részének elengedése mellett. A lakosság érdekeinek megfelelően a Vértesi Erőmű ZRt. Oroszlányi Erőművében a villamos- és hőenergia termelés továbbra is zavartalanul folytatódik.

Rovatok