Index Vakbarát Hírportál

2020-ra minden panelt felújíthatnak

2013. december 10., kedd 12:27

Magyarországon jelenleg nagyjából 700 ezer panellakás van, ebből eddig 320 ezer újult meg, a megmaradt 380 ezer lakás felújítását 2020-ig kívánja elérni a kormány, ezért indítja el jövő februárban a Panel III. programot – jelentette be Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter kedden, írja az MTI.

A program 500 milliárd forintba kerül: ennek egyharmada lesz vissza nem térítendő támogatás, a kétharmad rész megosztásáról még folynak a tárgyalások, de önkormányzati támogatás és MFB-hitel is szerepel a források között. A Napi.hu szerint jelenleg mindössze annyit lehet tudni, hogy a Panel II. program finanszírozásánál 40 milliárdos MFB-hitelkeret állt rendelkezésre, ebből 30 milliárdot már lekötöttek, a februárban induló harmadik programhoz a maradék 10 milliárdot várhatóan szintén 40 milliárdra emelik.

A portál szerint Horváth Attila Imre, fejlesztés és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hozzátette: a Panel III. megvalósítása, a komplex – szigetelés, ablakcsere, gépészeti felújítás, megújuló energiatermelés – felújítás mintegy 500 milliárd forintnyi megrendelést biztosít 2020-ig az építőiparnak.

Rovatok