Index Vakbarát Hírportál

Citigroup: Most kell orosz olajcéget venni

2014. március 3., hétfő 13:53

Pattanásig feszült a helyzet Ukrajnában, ennek láttán pedig a Citi friss elemzést tett közzé az orosz energiaszektorra vonatkozó várható hatásokról, idézi ezt a Portfolio. A szakértők rövid távon az orosz olajcégeket preferálják a földgáztársaságokkal szemben, az előbbiek ugyanis meglehetősen alacsony közvetlen kitettséggel rendelkeznek Ukrajna irányába, a rubel gyengüléséből pedig profitálhatnak.

Az olyan vállalatóriások, mint a Lukoil, a Rosznyeft vagy a Szurgut mind az eszközállományukat, mind az exportpiacokhoz való hozzáférésükett tekintve szinte minimális közvetlen kitettséggel rendelkeznek Ukrajna irányába. Közben pedig a gyengébb rubel kedvezően befolyásolja az eredményüket, hiszen rubelért termelik ki az olajat, és döntően dollárért adják el.

A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy a vállalat specifikus tényezők és az értékeltség helyett az elkövetkező napokba várhatóan a geopolitikai kockázatokra érdemes koncentrálni.

A Citi elemzői úgy vélik, az Ukrajnán keresztül történő gázszállítás leállásának továbbra is alacsony a valószínűsége, azonban ez a legutóbbi fejlemények nyomán kétségkívül megemelkedett. Ha rövid távon a tranzit gázszállításban be is következne átmeneti leállás, ennek a szakemberek szerint nem lenne igazán jelentős hatása.

A Gazprom kevés európai exportbevételtől esne csak el egy ilyen helyzetben (pár hétig tartó leállásnál), sőt, ennek hatására a jelenleg meglehetősen magas európai tárolási szintek gyorsabban lecsökkennének, aminek későbbi feltöltését részben a Gazprom által szállított földgáz biztosíthatná.

Rovatok