Index Vakbarát Hírportál

Ránk is veszélyes az orosz-ukrán gázvita

2014. április 10., csütörtök 15:08

Az ukránok nem vesznek több gázt az oroszoktól, miután Putyinék a krími események közben brutálisan megemelték az ukránoknak szállított gáz árát. Ez Ukrajnának elég kellemetlen, de nekünk is az lehet, ha hosszabb időre leállna a kelti szomszédunk felől a gázszállítás.

Az ukrán energiaügyi miniszter szerdán elmondta, hogy Ukrajna addig nem vesz gázt az oroszoktól, amíg nem egyeznek meg újra az importgáz áráról. Az ukránok jelenleg több mint 2,2 milliárd dollárral  (nagyjából 484 milliárd forinttal) tartoznak az oroszoknak.

A Gazprom Janukovics megbuktatása óta  megint 400 dollár feletti  összeget kért Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő korábban arról beszélt, hogy azért nem kap Ukrajna több kedvezményes gázt, mert nem fizették ki határidőre a számláikat. Vlagyimir Putyin kedden beszélt arról, hogy az ukránok előre is fizethetnének a gázért. Ukrajna ezután döntött úgy, hogy nem vesz több gázt az oroszoktól.

Az ukrán–orosz gázvita kimenetele Magyarország szempontjából sem mindegy, mivel a hazánk számára szükséges gázmennyiség mintegy felét északkeleti szomszédunktól szerezzük be – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kaderják Péter. A Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője jelezte, hogy a tározók oly módon biztosítanak szezonális rugalmasságot a gázellátásban, hogy a télen kivett mennyiséget ilyenkor, áprilistól a nyár végéig kell pótolni a téli felkészülés jegyében. Ha a gáztározók feltöltése késik, az most, hogy vége a fűtési szezonnak, közvetlenül nem befolyásolja a fogyasztást. Egy több hónapos csúszás azonban már akár komoly problémákat is okozhat.

A gázellátás biztonsága szempontjából segítség, ha a szlovák–magyar vezetéket sikerül a próbaüzemen túljuttatni – tette hozzá Kaderják Péter.

Egész Európának rosszul jöhet egy hosszabb leállás

2009 teléhez képest az Európai Unió most sokkal kevésbé függ az Ukrajnán keresztül vezető ellátási útvonaltól, sokkal nagyobb betárolt földgázmennyiséggel rendelkezik és a cseppfolyós földgáz (LNG) révén jobb lehetőségei vannak az orosz földgáz kiváltására is. Szintén nagyban segíti a jelenlegi helyzetet, hogy a kontinensen a tavasz beköszöntével enyhébb az időjárás, ami szintén csökkenti egy esetleges gázellátási krízis hatásait Európában.

Mindezektől függetlenül az ukrán tranzit továbbra is kritikus pontja az európai gázellátásnak, hiszen az éves fogyasztás 15 százaléka, míg a teljes gázimport 30 százaléka halad keresztül Ukrajnán. Vagyis ennek az ellátási útnak a tartósabb lezárására automatikusan megugorna a földgáz ára, ami a háztartási és az ipari fogyasztókat is károsítaná.

Rovatok