Index Vakbarát Hírportál

Gázközpont épülhet a magyar-ukrán határon

2014. október 17., péntek 08:22 | aznap frissítve

Az Ukrajnába történő, Nyugat felőli gázszállítás növelése, egy térségi gázközpont kialakítása és olajipari együttműködések indítása a fő célja az ukrán állami gázipari vállalat, a Naftogaz Ukrajini Budapesten nyílt kereskedelmi képviseletének - írta pénteki cikkében a Világgazdaság.

Az Igor Mazjar képviselet-vezetőtől kapott tájékoztatás szerint pillanatnyilag a gázszállítás az elsődleges, éppen ezért az iroda tevékenysége az ebben érdekelt négy országra - Magyarország mellett Ausztriára, Szlovákiára és Lengyelországra terjed ki.

Igor Mazjar számít Magyarország ukrajnai gázkivitelének januári újraindítására, és lehetségesnek tartja egy térségi gázközpont kialakítását is a magyar ukrán-határ közelében.

Európán belül Ukrajna rendelkezik a legnagyobb gáztároló kapacitásokkal. Erre, valamint az orosztól eltérő gázforrások bevonásával, továbbá kellő helyi érdeklődés esetén a magyar-ukrán határ közelében középtávon kialakítható egy gázközpont Igor Mazjar szerint.

Igor Mazjar szerint fölösleges a Déli Áramlat vezeték lefektetése, mert bőségesek a meglévő kapacitások is. Az Északi Áramlat kihasználtsága csak 55 százalékos, a fehéroroszországi és lengyelországi útvonalé 48, az Ukrajnán keresztülié pedig 70 - ismertette az újság.

Rovatok