Index Vakbarát Hírportál

Átláthatóságot kér az EU a Déli Áramlatnál

2014. november 4., kedd 14:45

Az önmagában nem sért uniós jogot, ha Magyarország a földgázvezetékek megépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást különválasztja, ugyanakkor az engedélyeket objektív, átlátható, nyilvános és diszkriminációmentes feltételek alapján kell kiadni - közölte a Déli Áramlat magyarországi megépítését firtató újságírói kérdésre kedden Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság illetékes szóvivője az MTI szerint.

Erről van szó

Mióta Orbán Viktor leült tárgyalni a Gazprom vezérével, furcsán megszaporodtak az orosz gázipari óriást helyzetbe hozó, és az orosz érdekeket segítő magyar lépések. Leállítottuk az ukrán gázszállítást, megengedtük a Gazpromnak, hogy olcsón idehozza a dugigázát a tárolóinkba. Nem rég pedig Rogánék beadtak egy módosítót, amely lehetővé tenné, hogy belekezdjünk a Déli Áramlat építésébe. Az EU minden tiltása ellenére. A témáról szóló áttekintő cikkünket itt találja.

A szóvivő ugyanakkor úgy vélte, hogy az Országgyűlés elé beterjesztett módosító indítványból nem derül ki, milyen feltételek alapján adhatja ki az építési engedélyt az energiahivatal, ezért a nyitott kérdések tisztázása érdekében Brüsszel közvetlen kapcsolatban van Budapesttel.

A szóvivő szavaiból egyértelműen kiderült, hogy bár a módosító javaslat nem nevesíti a Déli Áramlatot, az Európai Bizottság egyértelműen úgy értelmezi, hogy az annak megépítését hivatott szavatolni. Itkonen arra is kitért, hogy az építési engedélyt rendszerint azt követően adják meg, hogy lefoglalták a vezeték szállítási kapacitásait. Ezzel kapcsolatban világossá tette, hogy az építési engedély semmilyen módon nem lehet hatással, nem jelenthet kötelezettséget a majdani közbeszerzési eljárással és a vezeték üzemeltetésével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság már korábban közölte, hogy a Déli Áramlatról Oroszország és az érintett országok között kötött kormányközi megállapodások nincsenek összhangban az uniós joggal, amely azt írja elő, hogy nem lehet ugyanazé a vezeték, mint akié a benne lévő földgáz. Bulgária ellen a Déli Áramlattal kapcsolatos közbeszerzési problémák miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, ami miatt Szófia fel is függesztette a vezeték építését.

Az Országgyűlés elé a gazdasági bizottság által beterjesztett törvénymódosító javaslat lényegében azt tenné lehetővé, hogy olyan cég is kaphasson engedélyt földgázvezeték építésére, amely nem rendelkezik gázszállítási engedéllyel.

Rovatok