Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna napokon belül fizetne

2014. november 4., kedd 12:53

Ukrajna napokon belül kifizeti a korábban szállított orosz földgáz ellenértékének első részét – jelentette ki Kijevben az ukrán nemzeti bank elnöke. Valerija Gontareva azt mondta: Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöktegnap megbeszélést tartott a Ukrajna által teljesítendő valamennyi kifizetésről és ő nem kételkedik benne, hogy ezeket a megállapodásnak megfelelően teljesítik, írja a Világgazdaság.

A Gazprom idén júniusban leállította a gázszállítást, miután a Naftogaz Ukraini 4,5 milliárd dolláros tartozást halmozott fel. Moszkva azóta előre kéri a pénzt a szállítmányért.

Ukrajna először ugyan vállalta, hogy az év végéig törleszt másfél milliárd dollárt és majdnem ugyanennyit fizetne decemberben további 4 milliárd köbméter földgázért, de Moszkva az EU garanciavállalása nélkül nem ment bele az ügyletbe.

Az ukrán tartozás csökkentése érdekében az orosz parlament nermég felhatalmazta a Gazpromot, hogy ne fizesse ki az Európába irányuló, Ukrajnán áthaladó gázért a tranzitdíjat Kijevnek – közölte a nemrég ismét TASZSZ-ra visszanevezett orosz hírügynökség. Ukrajna tavaly száz kilométerenként a gáz ezer köbméteréért 3,4 dollár tranzitdíjat számított fel. Kijev 110 milliárd köbméter tranzitját vállalta, ennek alapján 3,5 milliárd dollárra számíthat évente Oroszországtól.

Végül az EU segítségével múlt hét végén sikerült megállapodni. Eszerint a Gazprom ezer köbméterenként száz dolláros "kedvezményt" ad Ukrajnának a gáz árára a mostanihoz képest, így az idei év végéig ezer köbméterenként 378 dollárért szállít gázt Ukrajnának, a továbbiakban pedig, a jövő év március végéig 365 dollárért

Rovatok