Index Vakbarát Hírportál

Ebből még durvább benzináresés lehet

2014. november 27., csütörtök 18:13

Több dollárral esett a nyersolaj árfolyama pillanatok alatt a délutáni kereskedésben, miután az egyik szaúd-arábiai miniszter elmondása szerint az OPEC nem csökkenti a kitermelést. Az árfolyam további zuhanása érzékenyen érintheti a nyersolajárfolyam változásának erősen kitett országok költségvetését (pl.: Oroszország), ami akár újabb problémákat szülhet - írja a Portfolio.

Hirtelen beleadtak

A hirtelen jött eladásokat az egyik szaúd-arábiai miniszter szavai váltották ki. Az olajügyi miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy az OPEC nem fogja csökkenteni a kitermelést, igennel válaszolt.

A világ legnagyobb nyersolajexportőr országait tömörítő OPEC ma kezdte ülését, melynek egyik kulcstémája a következő éves kitermelési kvóták meghatározása. Elemzők az ülés kimenetelét illetően megosztottak voltak, hogy vajon a kitermelés csökkentésével támaszt nyújt-e a szervezet a zuhanó olajárnak.

A ma kezdődő ülés előtt, kedden már összeültek egyeztetni a venezuelaiak, a mexikóiak, a szaúdiak és az oroszok, ám a kitermeléssel kapcsolatban nem döntöttek. Számos exportőr országnak a jelenlegi árfolyam mellett már nem stabil a költségvetése, így igyekeztek ráhatással lenni az OPEC tagországaira.

Várható volt?

Piaci beszámolók szerint tegnap konszenzus született az öbölmenti országok között az olajkitermeléssel kapcsolatban, ugyanakkor nem részletezték, miféle egyezségről van szó. Eszerint az említett országok nem fogják csökkenteni olajkitermelésüket.

Irány a 35 dollár?

Tom Kloza, az OPIC alapítója úgy véli, a kőolaj árfolyama jövőre 35 dollárig is leeshet, amennyiben a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége tavaszig nem tud megállapodásra jutni a szükséges teendőkről.

Rovatok