Index Vakbarát Hírportál

Bulgária ragaszkodik a Déli Áramlathoz

2014. december 8., hétfő 14:03

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn a szófiai parlament rendkívüli ülésén bejelentette, hogy Bulgária ragaszkodni fog az Európai Bizottságnál a Déli Áramlat-projekt megvalósításához – írja az MTI.

Boriszov azt mondta, támogatni fogja, hogy Déli Áramlat bolgár területen haladjon át, mert szerinte ez hasznos az országnak. Azt is megjegyezte viszont, hogy azért nem írták alá a szerződést az oroszokkal, mert a tervből származó közvetett bevételek sokkal nagyobbak lettek volna, mint a tranzitdíjból származó, ígért 400 millió euró. Így pedig nem érné meg Bulgáriának az üzlet.

Ezért holnap Brüsszelbe küldjük Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettest és Temenuzska Petkova energiaügyi minisztert, és ragaszkodni fogunk a Déli Áramlat építésének az uniós szabályokkal összhangban történő folytatásához

– mondta Boriszov.

A bolgár állam semmit se fizet

Dragomir Sztrojnev volt energiaügyi miniszter leszögezte, hogy szerinte az építkezés során semmilyen uniós jogszabály sem sérül. Sztojnev szerint Bulgáriának a gázvezeték építkezésére 22 évre szóló kedvezményes hitelben kellene részesülnie, amit a tranzitdíjból törlesztenének. A díj 20 százalékának a Bulgáriai Déli Áramlat nevű vállalatnál kellene maradnia. A bolgár állam semmit sem fizet, semmilyen garanciát nem vállal, a terv minden kockázatát az orosz félnek kell viselnie.

Vlagyimir Putyin hétfőn Ankarában bejelentette, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. Az orosz elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.

A szerbek nem örülnek

Közben hétfőn Aleksandar Vucic szerb és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is a Déli Áramlatról tárgyalt. Medvegyev azt hangsúlyozta, hogy a projekt leállításáról szóló döntést az európai uniós országok "elégtelen együttműködése" miatt hozták meg. Vucic megismételte: Szerbia számára rossz hír, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése.

A szerb miniszterelnök a beszélgetés előtt a sajtónak azt mondta: minden problémát partnerségi alapon kívánnak rendezni, a szakértők már dolgoznak a megoldási lehetőségeken.

Tomislav Nikolic szerb elnök vasárnap értekezett telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Déli Áramlatról, illetve arról a gázvezetékről, amely Törökországon haladna keresztül. Nikolic ismertette orosz kollégájával, hogy mennyi gázra van szüksége Szerbiának, illetve hogy milyen hatással lenne országa energiabiztonságára az, ha nem épülne meg a vezeték. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Putyin döntése nem végleges.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is hátrányosnak nevezte a gázvezeték megépítésének leállítását, mert így Szerbia nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.

Rovatok