Index Vakbarát Hírportál

Leállt a Mol sziszeki finomítója

2015. január 14., szerda 17:06

Átmenetileg leállt a finomítás az INA sziszeki egységében. Ezt a Mol által irányított horvát olajcég azzal indokolta, hogy a zuhanó olajár mellett további hatékonyságjavító intézkedések váltak szükségessé a finomításban.

Az INA horvát finomítói közül a sziszeki egységnél átmenetileg leállt a finomítói termelés  - adja tovább a Reuters hírét a Portfolio. Az INA ennek kapcsán jelezte, a zuhanó olajár kedvezőtlenül érinti a kutatás-termelés eredményességét, a finomításban így további hatékonyságjavító intézkedések váltak szükségessé. Az átmeneti leállásról ennek tükrében döntöttek.

A társaság azt is közölte, a leállás mögött az húzódik meg, hogy kimerültek a helyi nyersolaj készletek. Az INA jelezte ugyanakkor, hogy a leállás nem jelenti a finomító bezárását, vagy az itt dolgozók elbocsátását.

Az INA horvát finomítóinak problémái jó ideje ismertek, erről legutóbb a MOL vezérigazgatója, Molnár József is beszélt egy osztrák lapnak adott interjújában. A horvát finomítói kapacitás összességében 6,5 millió tonna, míg a kereslet csupán 2,8 millió. Ha a sziszeki egységet át is alakítanák, a kapacitás akkor is csak 4,5 millió tonnára esne le, ami több, mint a teljes horvátországi kereslet. Emellett a sziszeki finomító rettenetesen elavultnak is számít, de a felesleges finomító bezárásával viszont több ezer ember kerülne utcára, amit a horvát kormány próbál megakadályozni.

Rovatok