Index Vakbarát Hírportál

Venezuelába is mennek az oroszok

2015. május 28., csütörtök 07:48

Venezuela és a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty 14 milliárd dolláros beruházásról állapodott meg - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök. az MTI szerint.

Maduro azt mondta, hogy ennyi pénzből majd megkettőzhetik Venezuela jelenlegi olajkitermelését. A PDVSA venezuelai állami olajcég azt tervezi, hogy az olajtermelést napi 6 millió hordóra futtatja fel 2019-ig, ebből 4 millió hordó származik az Orinoco folyó térségben fekvő olajövezetből.

Maduro nem részletezte, milyen beruházásokat terveznek a pénznől, és az sem vált egyértelművé, hogy melyik fél mekkora részt vállal a finanszírozásból.

A PDVSA szerint majd az orosz partnerekkel közös vállalatokat hoznak létre az olajágazatban. A venezuelai állami olajcég azt is bejelentette, hogy a Rosznyefty 16,7 százalékról 40 százalékra tervezi növelni részesedését a két cég közös vállalkozásában, a Petromonagasban.

A Rosznyefty és a PDVSA novemberben megállapodást írt alá arról, hogy az orosz cég a következő öt évben 1,6 millió tonna kőolajat és 9 millió tonna feldolgozott olajterméket vásárol a venezuelai állami olajtársaságtól.

Decemberben a Rosznyefty megvásárolta az orosz Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cégnek egy hatalmas venezuelai olajmező feltárására létrehozott konzorciumban lévő 20 százalékos részesedését.

A PDVSA még 2009-ben orosz cégekkel, köztük a Rosznyefttyel és a Gazprom Nyefttyel kötött konzorciumot a Junin 6 olajmező feltárására. Akkori várakozások szerint a mintegy 30 milliárd dollár értékű beruházás révén 53 milliárd hordó kőolajat lehet majd kitermelni az Orinoco folyó térségében.

A konzorciumban Venezuelának 60 százalékos többségi részesedése van. Az ország törvényei szerint az olajipari vegyes vállalkozásokban a külföldi részarány nem haladhatja meg a 40 százalékot.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizenegyedik legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata. Az ebből származó jövedelmet azonban régóta elég kevéssé hatékonyan tapsolja el a helyi vezetés, Venezuela az inflácó és a munkanélküliség alapján a világ legnyomorúságosabb helye. Maduro elnök, az elődje által felemelt volt buszsofőr pedig furcsa látszatintézkedések sorával próbálja hűteni a helyiek elégedetlenségét. 

Rovatok