Index Vakbarát Hírportál

Elég jól járunk az olajáreséssel

2015. szeptember 4., péntek 15:40

"50 dollár körül van a Brent olaj hordónkénti ára, ez történelmileg nagyon alacsony: ezzel az olajexportőr országok nagyon rosszul járnak, az importőrök pedig profitálnak belőle. Utóbbiak közé tartozik Magyarország is, aminek az olajáresés növeli a gazdaságpolitikai mozgásterét" - mondta Zsoldos István, a Mol vezető közgazdásza az MKT Közgazdász-vándorgyűlésén.

A olaj árának változása arányaiban viszont sokkal durvább sokkot jelent majd az olyan exportőröknek, mint Oroszország vagy Azerbajdzsán. Zsoldos elmondta, hogy az olajárak esése és a túlkínálat miatt a a földgázárak is estek az utóbbi időszakban, és  arra lehet számítani, hogy a következő pár évben Európában olcsó lesz a gáz. "Ez alapján a rezsicsökkentés egy jövőbe látó, és indokolt lépés volt" - mondta Zsoldos.

A közgazdász szerint Oroszország ki akarja kerülni majd Ukrajnát gázszállításban, ezért valószínű, hogy meg fogják hosszabbítani az Északi Áramlatot. Zsoldos szerint a gáz-, és az olajárak esésén kívül újdonság az is, hogy előreláthatóan eléggé csökkenni fog a napenergia ára más energiafajtákhoz képest.

A közgazdász becslései szerint 2022-re a napenergia olcsóbb lehet a szénenergiánál is, aminek az új gázerőmű építséből származó gázenergia árával fog együtt mozogni az ára. A közgazdász szerint viszont az ilyen erőművek építését valószínűleg kormányzati eszközökkel fogják ellenösztönözni. Az új erőmű építéséből származó atomenergia hosszabb távon az összes többi energiafajtánál drágább lesz Zsoldos becslése alapján.

Rovatok