Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok több olajat termelnek ki

2015. november 16., hétfő 14:08

Oroszország a korábbi tervekkel ellentétben az idén nem kevesebb, hanem több kőolajat termel tavalyhoz képest - közölte az orosz energiaügyi miniszter.

Alekszandr Novak a G20-ak törökországi csúcsértekezletének szünetében újságíróknak arról beszélt hétfőn, hogy az idei orosz olajtermelés 533 millió tonnára nő a tavalyi 526,3 millió tonnáról. A kormány eddig a tavalyinál minimálisan kisebb, 525 millió tonna idei olajtermeléssel számolt, írja az MTI.

Az orosz miniszter úgy vélte továbbá, hogy az alacsony olajár miatt mérséklődik a globális olajtermelés és miközben jelenleg még túlkínálat tapasztalható a piacokon, "valamikor a jövő év második felében" kiegyenlítődik a kereslet és a kínálat.

Legfrissebb, szeptemberi adatok szerint Oroszország olajtermelése napi 10,74 millió hordó volt, a Szovjetunió felbomlása óta a legmagasabb. Az olaj ára jelenleg mintegy 50 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél, hétfőn dél körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 44,93 dolláron állt. Szintén hétfői hír, hogy Oroszország 9 százalékkal, tonnánként 88,4 dollárra mérsékli a kivitelre szánt kőolaj vámját decembertől az egy hónappal korábbi 97,1 dollárról a kőolaj árának a csökkenése miatt.

Rovatok