Index Vakbarát Hírportál

Komoly gondok a brit atomprojektnél

2016. március 7., hétfő 10:30 | aznap frissítve

Lemondott Thomas Piquemal, a francia EDF-csoport pénzügyi igazgatója, írja a BBC. Ez azért erős hír, mert a brit Hinkley Pointba tervezett atomreaktorok finanszírozása miatt mondott le. Szerinte a befektetés a megrendítheti az EDF pénzögyi helyzetét, és ő ehhez végül már nem tudta adni a nevét. 

A folyamatosan egyre nagyobb csúszásokban lévő atomerőmű projekt finanszírozását áprilisban kéne véglegesíteni.  

Jean-Bernard Levy, az EDF elnök vezérigazgatója sajnálta, hogy Piquemal ilyen "sietve" lemondott. Mindenesetre az EDF-nél még fontolgatják, hogy hogyan lehetne úgy finanszírozni a britek új atomerőművét, hogy visszahozza az árát. 

Az egész projekt vezetője, Chris Bakken február elején mondott le, mivel Nagy-Britannia egyetlen atomerőműprojektjénél talált egy érdekesebb, "új szakmai lehetőségeket" nyújtó munkát Amerikában.

Az új erőmű 2017-től kezdett volna működni az eredeti tervek alapján, de egyszerre támadták a terveket a menetrend és a későbbi árak tarthatatlansága miatt, most 2025-nél járunk. Az új erőmű egyébként azt ígéri a finanszírozóknak, hogy jelenlegi áramár kétszereséért fogja tőlük megvenni az angol kormány a Hinkley Pointban termelt áramot.  

Rovatok