Index Vakbarát Hírportál

Nem vesznek orosz gázt az ukránok

2016. április 4., hétfő 11:54

A második negyedévtől sem vásárol földgázt a Gazpromtól Ukrajna, mivel az orosz gáz ára nem versenyképes az európai árral - tájékoztatta hétfőn közleményben a Naftogaz az MTI-t.

A Naftohaz megjegyzi, hogy továbbra is kész tárgyalni az orosz gáz áráról. Az orosz tranzitgáz szállítása az európai fogyasztóknak az érvényes szerződések és vonatkozó törvények értelmében zavartalanul folytatódik - szögezi le a közlemény.

A Naftohaz tavaly novemberben állította le a földgáz vásárlását a Gazpromtól az európai gázárak csökkenése miatt. A Gazprom és a Naftohaz között a téli gázáról létrejött megállapodás érvénye 2016. március 31-én járt le, a Naftohaz azonban az első negyedévben egyáltalán nem vásárolt földgázt a Gazpromtól, mivel olcsóbban jutott hozzá az európai piacon.

Ukrajna március 31-ével már 125 napja nem vásárolt orosz gázt, azaz első alkalommal orosz gázszállítás nélkül vészelte át a három téli hónapot. Ezalatt az idő alatt az európai fogyasztók 27 milliárd köbméter orosz gázt kaptak Ukrajnán keresztül. A szállítások minden fennakadás nélkül, a Naftohaz szerződéses kötelezettségeivel teljes összhangban zajlottak - szögezi le a közlemény.

Rovatok