Index Vakbarát Hírportál

Drágítanák az olajat az oroszok

2016. augusztus 15., hétfő 13:10

Oroszország továbbra is támogatja azt a tervet, hogy újrakezdődjenek a tárgyalások az olajtermelés befagyasztásáról az energiahordozó árának a stabilizálása érdekében - közölte az orosz energiaügyi miniszter, írja az MTI.

Alekszandr Novak az Asharq Al-Awsat című szaúdi lapnak adott interjúban azt mondta, hogy belátható időn belül biztosan nem közelíti meg a kőolaj ára a hordónkénti 100 dollárt. Az orosz energiaügyi miniszter meglátása szerint az olajpiacokon 2017 előtt nem alakul ki egyensúly a kereslet-kínálat területén. Hétfőn, röviddel 10 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 53 cent emelkedéssel 47,50 dolláron állt. A Brent ára az év elején 37,6 dollár volt.

Áprilisban már sikerült egy asztalhoz ültetni számos OPEC és szervezeten kívüli olajtermelőt, hogy megpróbáljanak megegyezni az olajtermelés befagyasztásáról, de a várt eredmény elmaradt. Az úgynevezett dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország vett részt. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten történjen a befagyasztás.

konfliktus  abban áll, hogy azok az OPEC-országok, akik most sok olajat termelnek ki – különösen az oroszok és a szaúdiak  –  azt szeretnék, hogy fagyasszák a be kitermelést. Azaz akik most keveset termelnek ki, fogadják el, hogy az esetleg fokozatosan dráguló olajon sokkal kevesebbet fognak keresni. Ez pedig az utóbbiaknak,   különösen a szankciók alól nemrég feloldott Iránnak  nem tetszik. 

Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a térség egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon, amely jelen sem volt a megbeszélésen. Teherán azért maradt távol, mert szerinte igazságtalan, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók évei alatt mások figyelmen kívül hagyták a piaci realitásokat, és folyamatosan növelték az olajtermelést. Most pedig, hogy januártól feloldották a Teheránnal szembeni szankciókat, épp a túltermelők akarják rákényszeríteni Iránt arra, hogy a januári, a szankciók feloldása előtti alacsony termelési szinten rögzítse olajtermelését.

Rovatok