Index Vakbarát Hírportál

Balhéba keveredett a horvát kormány, hogy visszavehesse az INA-t a Moltól

2017. január 3., kedd 15:32

A horvát kormány a Horvát Elektromos Művek (HEP) 25 százalékos részvénycsomagjának eladásából vásárolná vissza az INA-t a Moltól, ezzel viszont nagyobb pofonba szaladt bele otthon, mint arra számíthatott. Martina Dalic gazdasági miniszter a közszolgálati tv-ben még hétfőn este beszélt arról, hogy a kormány eldöntötte, a HEP részvények 25 százalékos tulajdonrészét  nyilvános részvénykibocsátással eladják, és egy külön tranzakcióval kivásárolják a horvát olajvállalatból a Mol részesedését.

Mindkettő a horvát nemzeti érdekeket szolgálja, Horvátország energetikai függetlenségét és biztonságát

- mondta a miniszter. Dalic szerint Horvátország az INA visszavásárlással újra lehetőséget kap arra is, hogy maga döntsön olajipari és energetikai helyzetéről.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból. Erre azután került sor, hogy a genfi döntőbíróság úgy határozott: nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupcióval szerezte volna meg az INA irányítási jogait. A bíróság ezért nem semmisítette meg a 2009-ben kötött megállapodást a Mol és a horvát kormány között, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Az INA 49,08 százaléka a magyar Mol olaj- és gázipari vállalaté, 44,84 százaléka a horvát államé.

A HEP részleges privatizációjának híre viszont sokkal negatívabb hatást ért el, mint amire a kormány számított. Ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint is népszavazást kellene tartani a kormány elképzeléséről, amely szerint a HEP részvények 25 százalékát felkínálják a nyugdíjalapoknak, a vállalat dolgozóinak és a lakosságnak. A kormány elfelejti, hogy nem tilthatja meg külföldi vállalatoknak a vásárlást, így akár a Mol is részesedést szerezhet a HEP-ben. A száz százalékban állami tulajdonban lévő elektromos vállalat szakszervezete is berágott a döntés miatt:

a szakszervezet vezetője bejelentette, nem értenek egyet a kormány döntésével és készek sztrájkba lépni.

Denis Geto, a szakszervezet vezetője szerint a lépés nincs előkészítve és komolytalan. "Tudjuk mi történt az elmúlt 25 évben átalakítás és privatizáció címén Horvátországban. Ez a horvát gyakorlat". A szakszervezet azt akarja, hogy a HEP maradjon száz százalékban állami tulajdonban, és hogy ez így maradjon, hajlandóak  leállítani az elektromos energia szolgáltatását is.

Rovatok