Index Vakbarát Hírportál

Váljon Jockey Ewinggá, most vehet koncessziót

2017. június 15., csütörtök 09:51

Szénhidrogén-kutatásra, -kitermelésre és hasonlókra jelentek meg koncessziós pályázatok, írja az MTI. Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes, Hatvan, Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab környékét szerezhetik meg a szerencsés pályázók. Gádorosnál pedig geotermikus energia után nézelődhet egy nyertes.

Sajnos nem elég messze a legtöbbet ajánlani egy-egy földterület ilyen jellegű elnyeréséért, arra ugyanis rá kell bólintaniuk a többek közt cégtemetős ügyeiről ismertté vált Seszták miniszteréknek is.

Egészen pontosan a miniszter által létrehozott minősítő bizottság még rengeteg más szempontot is mérlegel a referenciáktól, a kitermelés mihamarabbi megkezdésén túl a „szakmai megalapozottságig”.  Már azon túl, hogy a hazai és az uniós szabályozást egyébként is be kell majd tartania minden nyertesnek. Olyasmiről nincs szó a kiírásnál, hogy miért lenne rossz az országnak, ha valaki nagyon sokat akarna fizetni egy-egy területért, és a végén még csak szét se barmolná a környéket, mert ki se termel semmit végül.

A szénhidrogénes koncessziók 20 évre szólnak, de ha nincs nagy gond a pályázóval addig, akkor 10 évig meghosszabbíthatja egyoldalúan is a szerződését. A geotermikus jog 35 évre szól, hasonló feltételekkel.

Rovatok