Index Vakbarát Hírportál

Négyheti csúcson van a kőolaj ára

2017. október 25., szerda 08:45

Közel négyheti csúcson állt a kőolaj ára szerdán reggel az ázsiai  kereskedésben, miután Szaúd-Arábia jelezte, hogy elkötelezett a világpiacon felgyülemlett olajfelesleg leépítése iránt - írja az MTI. Röviddel 7 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 8 cent emelkedéssel 58,41 dolláron állt. 

A szaúdi olajügyi miniszter azt mondta, országa mindent megtesz a maga részéről, hogy csökkentse a globális olajfelesleget és ezért még arra is hajlandó, hogy meghosszabbítsa az olajtermelés visszafogásáról szóló, év elején életbe lépett nemzetközi megállapodást.

Az  OPEC 14 tagja, és az egyezményhez csatlakozott tíz kartellen kívüli olajtermelő ország , Szaúd-Arábia vezetésével januárban arról állapodott meg, hogy összesen napi 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelésüket, így próbálva emelni az olaj árát. A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.

Az OPEC-tagállamok együttes kitermelése szeptemberben napi 32,65 millió hordó volt, 400 ezer hordóval kevesebb mint egy évvel korábban. A szervezet 12 tagállama 88 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit az augusztusi 82 százalék után.

Rovatok