Index Vakbarát Hírportál

1,6 milliárd eurót kap Spanyolország

2017. november 16., csütörtök 16:57

A Spanyolország észak-keleti részén fekvő A Coruña bíróságának ítélete alapján 1,6 milliárd euró kompenzáció illeti meg a spanyol államot a Prestige olajtanker elsüllyedése okozta környezeti károk miatt – írja a Local.

Az ítélet alapján a Galícia kormányzatát is 1,8 millió eurós kompenzáció illeti meg, valamint a szennyezés miatt érintett szomszédos Franciaország is kap 61 millió eurót. A bíróság ezen kívül még 260 tételnyi kompenzációt ítélt meg más károsultaknak, például kisebb települések önkormányzatainak, az még nem derült egyelőre ki, hogy ezek esetében mennyi pénzről van szó.

A bírságból 1 milliárd eurót a hajó kapitányának, Aposztolosz Mangurasznak és a hajót biztosító London P&I Clubnak kell megfizetnie, a maradék pénzt pedig a a hajó tulaja, a Mare Shipping Inc. és egy nemzetközi szervezet, a International Oil Pollution Compensation Fund fizeti ki. 

A hajó 2002 novemberében kettétört és elsüllyedt, csaknem 300 kilométeres olajfoltot hagyva a spanyol és francia partok mentén. A baleset több ezer tengeri madár életébe került. Különösképpen megszenvedték az ökológiai katasztrófát a lummák, a búvármadarak, a kormoránok és a szulák. 

2016 januárjában a spanyol bíróság 2 év börtönre ítélte a hajó kapitányát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A bíróság ítélete szerint a kapitány tudta, hogy a hajó rossz állapotban van, és annak ellenére vitte ki a nyílt tengerre, hogy tudta, a hajó robotpilótája például nem működik. A Greenpeace szerint a kapitányból fekete bárányt csináltak, ugyanis a szerencsétlenségért mások is felelősök voltak, többek között például a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy, aki a baleset idején miniszerelnök-helyettes volt. Az akkori spanyol kormány döntött úgy, hogy a hajó menjen a nyílt tengerre a spanyol partoktól távolabb, ami pont annak a tervnek ment ellenébe, ami alapján a hajó kikötése után próbálták volna meg a kiömlött olajat eltakarítani

Rovatok