Index Vakbarát Hírportál

Az E.ON ne avatkozzon bele túl olcsó áraival a választásokba!

2018. február 13., kedd 14:23

Az E.ON bejelentette, hogy mivel ők piaci áron adják a gázt, és az most olcsóbb, mint a rezsicsökkentett ár az állami szolgáltatónál, évi 13 ezer forintot spórolhat, aki inkább őket választja.

Erre az RTL Klub rá is kérdezett Németh Szilárd rezsibiztosnál, aki egyébként a Terrorelhárítási Központban tartott sajtótájékoztatót. Németh erre bejelentette, hogy

az E.On ne avatkozzon bele a magyar választásokba!

Szerinte "egyértelműen" politikai lépés ellenük, hogy az E.ON nem rántja le a fogyasztókat, és olcsóbban, piaci áron adja a gázt.

"Brüsszel oldalán" szállt be így a cég "a politikai ütök-kapokba",

fejtette ki a gondolatmenetét a Fidesz alelnöke. Régi uniós törekvés ugyanis, hogy mindenhol a valós árakat lássák a fogyasztók az energiánál ugyanúgy, mint más termékeknél.

Németh Szilárd felszólította a céget, hogy "kicsit fogja vissza az agarakat". A lakosságot pedig arra, hogy "ne hagyják becsapni magukat". Aki ugyanis a piaci árakat választja, az a szerződés lejártáig kilép az egyetemes fogyasztói körből, és piaci árakon vehet energiát, nem a kormány pillanatnyi kedve által változtatható hatósági ár alapján. 

A piaci árak viszont most érezhetően olcsóbbak, az állam ugyanis az államosítások után inkább tartotta az egykor általuk megszabott, rezsicsökkentett árakat.

Cikkünk megjelenése után megkérdeztük az E.ON-t hogy a fejlemények ismeretében felemelik-e az áraikat, illetve hogy tényleg a magyar kormányt és a Fideszt próbálták-e támadni a piaci árazással.  Ahogy a témában felelős NFM-et is megkérdeztük, hogy egyetértenek-e Németh Szilárddal vagy elhatárolódnak a Fidesz alelnökétől. Vagy mondjuk, hogy tervezik-e a rezsicsökkentett árakat lejjebb vinni, vagy esetleg szabályozóként lépni az olyan szereplő ellen, amely piaci árakkal teszi versenyképtelenné a hatósági árat és a rezsicsökkentést.   

Rovatok