Index Vakbarát Hírportál

Eltitkolná az EU elől a kormány a Gazprommal kötendő gázszerződést

2018. november 30., péntek 16:03

A parlament előtt van egy törvénymódosító javaslat, amely lehetővé  tenné , hogy a kormány eltitkolja a Gazprommal kötött hosszú távú gázszerződést az Európai Bizottság előtt - írja a 444.hu

Az Európai Bizottság elvárja, hogy a tagállamok beszámoljanak arról, milyen hosszú távú szerződéseket kötnek mondjuk a Gazprommal, hogy ellenőrizhesse, milyen bizniszeket kötnek a tagállamok az orosz kormányhoz nagyon is kötődő orosz óriáscéggel. Ezt játszaná ki a kormány javaslata, amely azt mondaná ki, hogy 

ha nem a kormány, hanem egy cég köt hosszú távú gázvásárlási szerződést, akkor azt nem kell megmutatni az Európai Bizottságnak. 

Ezzel a kormány lényegében elismerné a bizottság előírását és ki is játszaná azt. Ennek persze annyi következménye lenne, hogy nem Szijjártó Péter vezetné a tárgyalásokat a Gazprommal.

A módosító javaslatok között az is szerepel, amely lehetővé tenné, hogy a kormány eladja a szőregi stratégiai földgáztárolóban öt éve vett részét. A tárolót még 2006-ban rendelte az akkori kormány gazdasági minisztere, Kóka János. Akkoriban éppen heves vita volt Ukrajna és Oroszország között a gázszállításról, az orosz fél ezért elzárta az Ukrajnába vezető gázcsövet, ami azért volt kellemetlen Magyarország számára, mert hozzánk is ugyanezen a csövön jön a gáz. Akkor a kormány kitalálta, hogy építtet egy stratégiai tározót, amelyben lesz annyi gáz, hogy egy hasonló válság idejére nem marad energia nélkül a magyar nép. A tárolót a MOL építette és tulajdonos is volt benne. 

2012-ben már az Orbán-kormány törvénybe foglalta, hogy a stratégiai gáztárolónak többségi állami tulajdonban kell lennie, és meg is vette annak 51 százalékos részét, akkori hírek szerint úgy 62 milliárd forintért. Emellett pedig megvette az E.on összes magyarországi kereskedelmi gáztárolóját is. 

A szőregi tárolónak most az állami Magyar Fejlesztési Bank az 51 százalékos tulajdonosa, a maradék pedig az MSZKSZ-é. Ezt szeretné megváltoztatni a kormány azzal, hogy kivenné a törvényből azt a részt, hogy a biztonsági földgáztárolónak muszáj állami tulajdonban lennie. A törvény indoklásában az szerepel, hogy az optimális működéshez az MSZKSZ-nek kellene többségi tulajdonhoz jutnia, Kaderják Péter energetikai államtitkár pedig a parlamentben azt mondta, a tervek szerint 2020-ra az állam teljesen kiszállna a tárolóból.

A biznisz pikantériája, hogy az állami vagyonért és cégekért Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter felel, az ő férje, Bártfai Bála pedig az MSZKSZ vezérigazgatója.

Rovatok