Index Vakbarát Hírportál

Megújuló energia: tavaly kevesebb új kapacitást telepítettek, mint 2017-ben

2019. május 7., kedd 14:33

2001 óta tavaly először fordult elő, hogy nem nőtt az előző évhez képest az új megújulóenergia-termelő kapacitás a világban – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.

2018-ban 2017-hez hasonlóan 180 gigawatt nap-, szél-, víz-, bio- és egyéb megújulóenergia-termelő kapacitást telepítettek világszerte. Ez ugyanakkor csak nagyjából a kétharmada annak, amennyit a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok eléréséhez telepíteni kellene.

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia aránya 7 százalékkal nőtt tavaly, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megálljon a teljes széndioxid-kibocsátás növekedése: tavaly a világ széndioxid-kibocsátása 1,7 százalékkal 33 gigatonnára nőtt. 

Az egyes energiaforrásokra lebontva az látszik, hogy az új napenergiatermelő kapacitásból ugyanannyit telepítettek 2018-ban, mint 2017-ben, új szél- és a bioenergia kapacitásból kicsit több volt, mint egy évvel korábban, vízenergiában viszont visszaesés volt 2017-hez képest.

Az EU-ban, Kínában, Indiában és Japánban csökkenést, az USA-ban és a világ többi országában növekedést dokumentáltak az új kapacitások tekintetében, azonban ez így együtt sem volt arra elég, hogy a 2018-ban telepített új kapacitások nagysága meghaladja a 2017-es szintet.

Rovatok