Index Vakbarát Hírportál

Egy cégvezetőt is kiválthat pár sor programkód

2023.04.10. 21:35
A ChatGPT előretörésével a mindennapjaink részévé vált a mesterséges intelligencia körüli diskurzus. Az egyik leginkább felkapott témakör az, hogy a technológia bizonyos munkakörökben teljesen kiválthatja az embereket. Az eszmefuttatások azonban jellemzően nem térnek ki a vezetőségi pozíciókra – pedig lenne ok erre is.

Mrs. Tang Yu sokak szerint a tökéletes vezérigazgató. A hét minden napján, a nap minden órájában fáradhatatlanul dolgozik – és még fizetést sem kér! Igen, egy mesterséges intelligencia által vezérelt botról van szó.

Egy kínai videójáték-fejlesztő, a Fujian NetDragon Websoft még tavaly jelentette be a mesterséges intelligencián alapuló vezérigazgató kinevezését. Eredetileg komplex elemzési és döntéshozatali feladatok elvégzését bízták Mrs. Tang Yura. Utána jött a ChatGPT-t övező hype, és a cég részvényei a hongkongi tőzsde legjobban teljesítő értékpapírjai közé kerültek.

Bármennyire is érdekesnek tűnik a megoldás, nehéz elképzelni, hogy széles körben elterjedne. Elvégre a mesterséges intelligencia nagyrészt olyan dolgokra képes, amelyekre betanították. És éppen a vezérigazgatói munkának vannak olyan elemei, amelyeket nehéz helyettesíteni. Egy új cégstruktúra és több sor kód azonban már közelebb vihet a megoldáshoz.

Mesterséges intelligencia helyett blockchain

A kriptovalutákon és tokeneken túl a blockchain technológia egyik legfőbb hozománya a decentralizált autonóm szervezet (a DAO). Ez olyan intézmény, amelyet nem egy központi csoport vagy egy konkrét személy irányít – helyette több sor kód foglalja magába a szabályokat és működési irányelveket. A vezérigazgatói döntéseket lényegében automatikus mechanizmusok váltják fel, amelyek adott feltételek teljesülése esetén hajtanak végre parancsokat.

Ahhoz, hogy valaki egy DAO tagjává váljon, jellemzően meg kell vásárolnia az adott DAO tokenjét, ami mellé szavazati jogot kap a szervezetet érintő kérdésekben. A tokenek eladásából befolyó összegek a közös vagyont gyarapítják, amelyet a közösség által elfogadott módon, a többség által megszavazott célokra használ fel a szervezet. Számos DAO hozamra fókuszáló befektetési alapként tevékenykedik, de nem ritka a társadalmilag kedvező kezdeményezések pénzelése sem ezen a területen.

Van olyan szervezet, amely rendszeresen finanszíroz klímavédelmi projekteket. Sőt, arra is volt példa, hogy emberek egy csoportja az Egyesült Államok alkotmányának egy ritka példányára licitált, 42 millió dollárt összeszedve egy DAO-ban.

Amikor a jog lépést tart a változásokkal

Az egyesült államokbeli Wyoming államban 2021 óta úgynevezett DAO-cégeket is lehet alapítani. A vállalatokra jellemző felülről lefelé irányuló hierarchia helyett a DAO-cégek tagjai egyenrangúak. Igaz, minél több tokennel rendelkezik valaki a cégben, annál több szavazata van, és ezzel nagyobb a befolyása a szervezet döntéseire.

Azzal, hogy jogilag elismert szervezetekké válhatnak a DAO-k, jó eséllyel növelhetik a velük szemben tanúsított bizalmat. A blockchain világban rengeteg kriptovalutához és tokenekhez fűződő csalás károsít meg embereket – a DAO-cégek eloszlathatják az ebből fakadó kételyeket, és lehetővé tehetik, hogy a tagok csak a DAO előnyeire koncentráljanak.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

A DAO tehát egy teljesen demokratikus, önműködő szervezetnek tűnhet, amelybe belépve bárki hallathatja a hangját a szavazatain keresztül. A demokrácia és az önműködő jelleg viszont erősen limitált.

A Chainalysis, egy közismert blockchain vállalat kutatása alapján tavaly a 10 legnagyobb DAO-ban a szavazati jogok 90 százalékát a tokenek tulajdonosainak kevesebb mint 1 százaléka birtokolta. Ez a szavazati jogok óriási koncentrációját jelenti – az 1 százalékos elit annyi tokent birtokol, amivel kénye-kedve szerint befolyásolhatja a DAO működését.

Ezen túl vannak olyan feladatok a szervezet életében, amelyeket a kódok nem tudnak lefedni. Ilyen például a befektetői szavazásra bocsátott projektek felkeresése és előterjesztése.

Arról nem is beszélve, hogy egy nem megfelelően megírt kód veszélybe sodorhatja az egész szervezet működését és vagyonát. Egy DAO-t ért hackertámadás miatt az Ethereum blockchain hálózatának például újra kellett írni a történelmét. És amíg egy vezérigazgatót számon lehet kérni, egy ismeretlen hackert már sokkal nehezebb felelősségre vonni.

Akkor most hol is tartunk?

Összességében látszik, hogy már napjainkban is le lehet cserélni a vezetőséget kódokra – de nem biztos, hogy érdemes. Az OECD egyik kutatása azt vizsgálta, hogy mely munkaköröket fogjuk automatizálni a legnagyobb valószínűséggel. A vezetői pozíciók a lista utolsó előtti helyét foglalták el.

Bár a McKinsey szerint a vezérigazgatói teendők 25 százalékát mesterséges intelligencia is elvégezhetné, sok olyan feladat marad, amelyet emberekre kell bízni. Valakinek vállalnia kell a vezető szerepet, fontos döntéseket kell hoznia, fel kell építenie a vállalati kultúrát, kapcsolatokat kell építenie és ápolnia, mernie kell továbbá kreatívan és innovatívan gondolkodni.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.

Forrás: Business Insider, Cointelegraph, The Hustle



Rovatok