Erő, izom, tejet iszom! – infografikán a tejfogyasztási világkörkép
További GeoCompass cikkek
- Bár elfogadták, valószínűtlennek tűnik a milliárdosok globális megadóztatása
- Érezni vagy nem érezni – van helye az érzelmi intelligenciának a munkában?
- Jelentős a visszaesés a magyar tőkekihelyezéseknél
- Magyarország 5,5 fővel a 19. helyen áll Európa egyik legnagyobb iparágában
- Jövőre több adónemnél is automatikus inflációkövető emelést vezetnek be
Tejfogyasztási érdekességek
A tejet nemcsak önmagában, hanem feldolgozva is lehet fogyasztani, például sajt, túró, joghurt. E termékek is megjelennek az infografikán bemutatott adatokban.
A gazdaságilag fejlettebb országokban magasabb az egy főre jutó tejfogyasztás, azonban jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben a fejlődő országokban is: az 1960-as évek eleje óta a fejlődő országokban az egy főre jutó tejfogyasztás csaknem kétszeresére nőtt.
Ugyanakkor a (hús- és) tejtermelés környezeti hatásokkal is jár: növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását, a mezőgazdasági földterületet és az édesvíz-felhasználást. A laktózérzékenység és a környezeti terhelés miatt egyre népszerűbbek a növényi alapú tejek, mint a szójatej, zabtej vagy mandulatej.
- Ugyan a laktózérzékenység tablettával kiküszöbölhető, és élvezhetők a normál tejes készítmények, azonban egyre gyakoribbak a laktózmentes tejkészítmények is a boltok polcain. Dietetikus szakértő szerint nagyjából minden harmadik magyart érint valamilyen szinten a laktózérzékenység.
- Egy liter tehéntej előállításához 628 liter vízre van szükség (a teljes előállítási folyamat során, beleértve az állati takarmány előállítását), a szén-dioxid-kibocsátás pedig 3,2 kilogramm. Egy liter mandulatejhez 371 liter vízre van szükség (szén-dioxid-kibocsátás: 0,7 kilogramm), a rizstejhez 270 liter vízre (szén-dioxid-kibocsátás: 1,2 kilogramm), a zabtejhez 48 liter vízre (szén-dioxid-kibocsátás: 0,9 kilogramm), míg a szójatejhez 28 liter vízre (szén-dioxid-kibocsátás: 1 kilogramm).
Egyes kutatások ugyan óva intenek a túl sok tejtermék fogyasztásától (a nagyon magas, főleg teljes zsírtartalmú tejfogyasztás kockázatot jelenthet a szív egészségére), azonban más tanulmányok a rendszeres tejfogyasztás bizonyos előnyeit mutatják. De akkor egészségesek a tejtermékek, vagy egészségügyi kockázatot jelentenek? Vasanti Malik, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozáskutatója szerint „a tejtermékek nem szükségesek az étrendben az optimális egészséghez, de sok ember számára ez a legegyszerűbb módja annak, hogy hozzájussanak a kalciumhoz, a D-vitaminhoz és a fehérjéhez, amire szükségük van ahhoz, hogy szívük, izmaik és csontjaik egészségesen és megfelelően működjenek”. Továbbá a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent, 2000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik sok erjesztett tejterméket, például joghurtot és sajtot fogyasztottak, kisebb volt a koszorúér-betegség kockázata.