Index Vakbarát Hírportál

A világ GDP-jének növekedését is lepipálja a sportuniverzum

2024.09.28. 19:25
A sportuniverzum a világ egyik legnagyobb iparága, amely évről évre óriási bevételeket termel. A legnagyobb európai és amerikai bajnokságok kiemelt szereplői az ágazatnak. A legmagasabb bevételt generáló ligák között több olyan csapatsport is megtalálható, mint például az amerikai foci vagy az európai labdarúgás topbajnokságai, de mellettük a Forma–1 és az UFC is ebbe a kategóriába tartozik. A legnagyobb sportligák elsősorban az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban találhatóak. Ugyanakkor érdemes a listát áttekinteni, mert egy-egy szereplő és bevételeinek nagyságrendje a rutinos sportrajongók számára is meglepetésekkel szolgálhat.

A legmagasabb bevételt generáló 14 sportbajnokság 3 kontinensen található, és ezen belül 8 országhoz, 2 nemzetközi szövetséghez és egy vállalathoz tartoznak a Sports Values, a brazíliai székhelyű sportkutató 2024-es kutatása alapján. Ezek az országok és további intézmények sorrendben a következők: az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Brazília, valamint az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) és a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség), illetve az UFC (egy amerikai MMA-promóciós cég). Az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amelynek több bajnoksága is szerepel a listán. Egészen pontosan 7 sportágat foglal magában: amerikai foci, baseball, kosárlabda, labdarúgás, jégkorong, autóverseny és kevert műfajú küzdősport.

A legértékesebb ligák sorrendben a következők:

Az amerikai sportokban a legerőteljesebb

Ha a 14 topliga mellett figyelembe vesszük a világ legnagyobb sporteseményei közül kettőnek, az olimpiai játékoknak (téli és nyári együttesen) és a FIFA-világbajnokságnak a bevételeit (4 éves ciklusonként), akkor

a világ legfontosabb versenyeinek értéke elérte a 97,6 milliárd dollárt.

Az egy évre jutó bevételnek 61 százalékát az Egyesült Államok 5 legfontosabb ligája adta 2023-ban, sorrendben az NFL (amerikaifoci-bajnokság), az MBL (baseball), az NBA (kosárlabda), amelyek egyúttal a világ három legnagyobb bevétellel rendelkező ligái, majd az 5. az amerikai első osztályú jégkorongbajnokság, az NHL, és a 12. az első osztályú labdarúgó-bajnokság. Az Egyesült Államokban érvényesülő üzleti szemléletet mutatja többek között az is, hogy az USA adott otthont a legnyereségesebb olimpiáknak.

Hol van már a koronavírus-járvány?

A koronavírus-járvány időszakában a stadionok lelátói kongtak az ürességtől, és sokan emiatt már a különböző bajnokságok hosszas mélyrepülését vetítették előre. A mélypont azonban nem tartott sokáig, a járvány utáni korszak nagy nyertesei lettek a sportligák és sportversenyek. A Sports Values megvizsgálta a nemzetközi szinten legmagasabb bevételt generáló 14 topbajnokság gazdasági eredményeit, amelyek 2023-ban összesen 80,6 milliárd dollár bevételt generáltak. Az összesített bevételük a koronavírus-járványt megelőzően, 2019-ben 66,2 milliárd dollár volt. 2020-ban 24 százalékkal esett vissza a topbajnokságok jövedelme. Ezt követően, 2021-ben 26 százalékos bővüléssel már kismértékben meghaladták a járvány előtti teljesítményüket. Majd 2022-ben is két számjegyű növekedést produkáltak 17 százalékkal, míg 2023-ban is 9 százalékkal emelkedtek bevételeik.

Ha ezt a növekedési ütemet a világgazdasággal vetjük össze, akkor a nagy sportbajnokságok messze felülteljesítettek.

A Világbank adatai alapján a globális GDP 4 százalékkal bővült 2021 és 2023 között, míg a magas jövedelmű országokban ez a szám 3,3 százalék volt.

Bajnokságok versenye

A 2016 és 2023 közötti időszakot elemezve a ligák általában megtartották részesedésüket a globálisan generált összbevételből. Néhány bajnokság dinamikusabban bővült a többinél, és így az összbevételből való részesedése nőtt, mint például az NBA (kosárlabda), a Forma–1 és az UFC. Mások növekedési potenciálja kisebb volt, vagy vesztettek vonzerejükből, mint például az MLB (baseball) és a brazil Série A.

Kitekintés

Más rangsorok ráirányítják a figyelmet, hogy az ázsiai kontinens és ligái is szerepelnek a legnagyobbak között, így például egyes elemzések az indiai baseballbajnokságot is a legnagyobb ligák közé sorolják, ami mellett a japán első osztályú labdarúgás is kiemelkedő bevételeket produkál.

Az európai labdarúgás esetében az öt nagy focibajnokság, az angol, a német, a spanyol, az olasz és a francia után a legnagyobb bevétellel rendelkező ligák az orosz, a holland, a portugál és a török. Az öt topliga mindegyikénél találhatunk magyar labdarúgót. Emellett a kilencedik legnagyobb bevételeket produkáló török liga hazai szempontból azért is lehet érdekes, mivel a 2024/25-ös szezontól kezdve a magyar válogatott labdarúgó, Sallai Roland a Bundesligából, a német első osztályból a Galatasarayba igazolt át.

A hazai vonatkozásokat vizsgálva a kizárólag az európai labdarúgó-bajnokságokat rangsoroló Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által közreadott, 2023-as kimutatásban az OTP Bank Liga a 18. helyen állt a bevételei alapján.

A cikk az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvánnyal való együttműködésben jött létre.



Rovatok