Index Vakbarát Hírportál

Mivel lehetne felpörgetni az ingatlanpiacot?

2014. március 17., hétfő 15:08

A következő kormány ezekkel a fő lépésekkel tudná felpörgetni a lakóingatlan-piacot az Otthon Centrum és az Otthon Centrum Hitel Center szerint:

Szóval sok pénzt kérnek az államtól

Az ingatlan- és hitelcégek szakemberei most összegyűjtötték, melyek a legfontosabb területek, amelyekre az új lakáspolitikának fókuszálnia kellene, hogy beinduljon a hitelezés és a lakásvásárlás:

A „félszocpol” (a használt lakás vásárlására igényelhető vissza nem térítendő támogatás) bevezetése időről időre felröppent a hírekben, de idáig konkrét tervekről nem olvashattunk, pedig valóban nagy segítséget jelentene a lakáspiacnak, ha az állam adna pluszpénzt a vásárlóknak.

A már életben lévő szocpollal szemben ez a támogatás a piac nagyon jelentős szegmensét, a teljes forgalom több mint 95 százalékát kitevő használtlakás-piacot érintené, így valóban kézzelfogható hatása lehetne.

A szakemberek szerint fontos, hogy a támogatás összegének elég magas legyen ahhoz, hogy új keresletet tudjon a lakáspiacra vonzani és az is, hogy az energetikai vagy a szociális szempontok ne szűkítsék túlzottan az igénylők és ingatlanok körét.

Már jelenleg is elérhetőek a lakáscélú hitelek futamidejének első 5 évében állami kamattámogatást nyújtó konstrukciók. Bár 2013 nagy részében elég versenyképes kondíciókat nyújtottak, nem tudtak jelentős mennyiségű új keresletet vonzani a lakáspiacra, ezért fontos lenne a feltételek további módosítása.

Még több pénzt kérnek

Érdemes lenne például felülvizsgálni és a jelenlegi kamatkörnyezethez igazítani a támogatott hitelek kamatainak jogszabályban rögzített 6 százalékos alsó határát. Másrészt a hitelkeresletet a jobb kiszámíthatóság miatt jelentősen növelné, ha a támogatási időszak megduplázódna 10 évre, vagy akár a teljes futamidőre kiterjedne.

A hitelezési kondíciók mellett az önerő előteremtése is kulcskérdés. A félszocpol esetében is fontos lenne, hogy ezt a támogatást a bankok általánosan és teljes körűen beszámíthassák az önerőbe. Megnehezíti a lakáscserét, hogy az értékesítési idők jelentősen megnövekedtek, hiszen gyakran kerülnek a családok olyan helyzetbe, hogy a kiszemelt, új otthon már megvan, de a megvásárlásához szükség van a régi lakás értékesítésére is, ami viszont elhúzódhat.Egy állami támogatású költözési hitel, ami pont ebben az átmeneti állapotban az értékesítendő régi lakás terhére nyújtana hitelt sokat segíteni a lakáspiac felpörgetésén. Egy rövid futamidejű, maximum 2 éves, egy összegben visszafizetendő, alacsony (0–2,5 százalékos) kamatú hitel jó megoldás lenne. 

A lakáspiac jövője nagymértékben függ attól, hogy a banki hitelportfóliókban lévő, a bedőlt hitelek fedezetét adó – 2014 elején nagyjából 120 ezer – ingatlant hogyan és mikor vezetik ki a portfóliókból.

Így a probléma 2014 után is jelentős maradt, és bár a nagyszámú piacra dobásból adódó kínálati ársokk és árcsökkenés sem a bankok, sem a lakosság érdekében nem áll, további szabályozói beavatkozásra lesz szükség. Az árverési kvótarendszer eddig nem tudta megoldani a problémát, az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a bankok is a piaci értékesítést preferálják az árverések helyett.

Meg még annál is több pénzt

A szabályozási környezetnek ezt is figyelembe kell vennie, és egyensúlyt teremtenie a banki hitelportfólió tisztulásának üteme és piacra kerülő nyomott árú ingatlanok száma között, azaz az árcsökkenést elkerülve a leggyorsabban tisztuljanak ki a banki portfóliók.

A szakemberek szerint a devizahitelek forinthitelre váltása esetén az LTV mutató (a hitel összegének és a fedezet értékének hányadosa) 80 százalék fölötti részére vállalt állami garancia jelentősen megkönnyíthetné az árfolyamkockázat kiküszöbölését, a devizahitelek forintosítását.

A lakásépítések zuhanórepülése, valamint az újlakás-eladások egyre csökkenő aránya komoly problémákra utal az új építésű lakások piacán. A bizalomhiány az egész lakáspiac teljesítményére kihat, de amíg a használt lakások piacán a demográfiai változások évről évre kitermelnek egy alacsony szintű, de stabil keresletet, az új építésű lakások piaca kitartóan zsugorodik.

A bizalom helyreállítása közvetlen eszközökkel viszonylag nehéz, ehhez a gazdasági környezet, a háztartások saját jövedelmi helyzetükre és jövőjükre vonatkozó várakozásainak javulása kell. 

 

 

Rovatok