Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol harmadával nőttek az albérletárak

2015. augusztus 17., hétfő 12:24

Budapesten és több egyetemi városban – például Pécsen, Debrecenben, Szegeden – 4-33 százalékkal nőttek tavalyhoz képest a lakásbérleti díjak, Győrben viszont csökkent a kiadó lakások átlagos díja – hivatkozik az Ingatlan.com július végén, augusztus elején készült felmérésére az MTI.

Az elemzés szerint a legtöbb egyetemi városban is nőttek az árak, és további drágulás várható.

Az egyetemistáknak megéri közösködni

Az idén Budapesten nagyon felkúsztak az árak, a 40-59 négyzetméteres kategóriában az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forint, szemben a tavaly szeptemberi 126 ezer forinttal, ami tíz százaléknál is nagyobb áremelkedést jelent. A nagyobb, 60-79 négyzetméteres kategóriában 187 ezer forint a kínálati átlagár, ami viszont csak 4 százalékos emelkedés tavalyhoz képest.

Debrecenben a kisebb lakások átlagos havi bérleti díja a tavalyi 82 ezer forintról 90 ezer forintra nőtt, a nagyobb lakásoknál nem volt változás, 110 ezer forinton maradt a kínálati ár.

Pécsen a kisebb – 40-59 négyzetméteres – lakások átlagos bérleti díja 80 ezer forintra nőtt a tavaly szeptemberi 60 ezer forintról, ami 33 százalékos emelkedés. A nagyobb lakások esetében 90 ezer forintra nőttek az átlagos bérleti díjak a tavaly szeptemberi 80 ezer forintról, 13 százalékos emelkedés volt. Szegeden is nőttek az árak, a kisebb lakáskategóriában 17 százalékkal, 60 ezerről 70 ezer forintra, a nagyobb lakások esetekben pedig 13 százalékkal, 75 ezerről 85 ezer forintra nőtt az átlagos albérleti díj.

Győrben csökkentek csak az árak

Győrben a 40-59 négyzetméteres alapterületű lakásokat átlagosan 106 ezer forintért kínálják, a 60-79 négyzetmétereseket 130 ezer forintért. Ezek az árak elmaradnak a tavaly szeptemberi értékektől, akkor a kisebb lakásoknál az elkért bérleti díj 120, a nagyobbaknál 140 ezer forint volt.

Ezek az árak ugyanakkor csak átlagokat mutatnak egy-egy ingatlantípus esetében, és ezeken belül igen nagy a szórás.

Pesten az Airbnb is felhajtja az árakat

A cég szerint az iskolakezdés előtt minden évben érzékelhető az albérletvadászat hatása, az idén 20 százalékkal emelkedett a kiadó lakások iráni kereslet. Budapesten egyre többen airbnb-znek, azaz külföldieknek adják ki jó pénzért pár napra a saját lakásukat, ami felhajtja a bérleti árakat is. Emellett a bérleti díjak emelkedését a hiányzó lakásépítések is fűtik.

A hivatalos adatok szerint tavaly országszerte 8,3 ezer lakás épült, szemben a válság előtti évi 35,5-43 ezerrel. Az Ingatlan.com szakértője szerint a lakásépítések fellendülésével kiegyensúlyozottabbá válhat az ingatlanpiac a következő évtizedben, amelyen a piac ciklikussága miatt további drágulás várható.

Rovatok