Index Vakbarát Hírportál

Felforgatja a lakáspiacot az áfacsökkentés

2015. december 14., hétfő 10:37

Már jövőre 5 százalékra csökken a lakásépítés jelenleg 27 százalékos áfája, tehát nem lesz átmeneti időszak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írja az MTI. A parlament már a héten elfogadhatja az erről szóló módosítást.

Már ki is jött a törvényjavaslat

Cikkünk megjelenése után már meg is jelent az áfacsökkentésről törvényjavaslat a parlament oldalán. A javaslat legfontosabb részletei:

Varga arról is beszélt, hogy reményeik szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

 

Megússza a költségvetés?

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület számításai szerint három csatornán keresztül jönne vissza az a pénz, ami az áfacsökkentés miatt kiesne a költségvetésből:

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ügyvezetője az Index kérdésére ugyanakkor azt mondta: az, hogy ötszázalékos áfa mellett nem esik ki bevétel a költségvetésből, nagyon valószínűtlennek tűnik. 

Egy biztos: több lakásból lehet majd válogatni

Az Index által korábban megkérdezett szakértők véleménye alapján azt biztosnak tűnik, hogy ha a használt és az új lakások ettől még nem is lesznek sokkal olcsóbbak, a választék hamarosan megnőhet a piacon. A bejelentés azért is fontos, mert az építőipari áfacsökkentést már régóta emlegette a kormány, ami eddig arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy kivárjanak, és halasztgassák az új projekteket. Most ez az időszak lezárul.

Vannak olyan elemzők is, akik árcsökkenésre is számítanak. Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap irányítója blogjában arról ír, hogy az áfacsökkentés négy helyen fog lecsapódni:

Bővebben itt írtunk a témáról.

Rovatok