Index Vakbarát Hírportál

Kezdi összeszedni magát az építőipar

2015. december 21., hétfő 12:52

Magyarországon 557 építőipari vállalkozás szűnt meg novemberben, ez 13 százalékos csökkenés októberhez képest. Az adat önmagában nem meglepő, ilyen ingadozások előfordulnak olykor a cégstatisztikában. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a kedvező változás úgy következett be, hogy eközben az összes cég körében még nőtt a megszűnési ráta.

Ami a fizetésképtelenségi eljárásokat illeti, az építőipar sokáig a legfertőzöttebb ágazat volt. Ezt a pozíciót azonban már legalább egy éve átvette a vendéglátás: az építőiparban látványosan javul a helyzet, ott viszont enyhén romlik.

Csak idő kérdése, hogy az építőipari folyamatok mikor szakadnak el pozitív értelemben a nagy átlagtól, de az még nem világos, hogy már most is ezt látjuk, vagy valamilyen átmeneti jelenség tanúi vagyunk” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs igazgatója.

Az eljárások számának mostani alakulásával különösen érdekes helyzetbe került az ágazat. Az alacsony felszámolási arányok pozitív értelmezése szerint már csökken a visszaélések száma a szektorban, kissé szkeptikusabb nézőpontból viszont lehetséges, hogy a piaci szereplők annyira esélytelennek tartják a követelések behajtását, hogy már a felszámolás megindításával sem foglalkoznak. Az igazság valahol a két vélekedés között lehet; mindenesetre a megnyugvás ideje következik a szektorban, hiszen az összes olyan eljárásból kevesebb indul mostanában, ami megszűnéshez vezet.

A nyugvópont azonban inkább stagnálást jelent, semmint azt, hogy az ágazat kedvező helyzetben várja 2016-ot. „Az elmúlt egy-két hónapban már vannak biztató jelek a szektorban. Bár az összesített termelés és a szerződésállomány még negatív képet mutat, az épületek építésére kötött új szerződések volumene már emelkedik” – mondja Pertics Richárd. Az Opten igazgatója szerint ez azt jelzi, hogy a központi finanszírozású infrastrukturális beruházásokról a hangsúly fokozatosan áttevődik a piaci alapú ingatlan- és lakóépület-fejlesztésekre. „Sajnos az épületek építésében tapasztalható növekmény egyelőre távolról sem tudja ellensúlyozni a központi beruházások visszaesését” – teszi hozzá Pertics.

A jogalkotók viszont rendkívül elkötelezettnek látszanak abban, hogy az ágazatot lélegeztető gépen tartsák.

Pertics szerint a 2016-tól várható áfacsökkentés és a Családi Otthonteremtési Program kibővítése erőteljes stimulust adhat a szektornak, ami pozitívan hat a gazdaságra. A nagy kérdés az Opten igazgatója szerint az, hogy sikerül-e saját lábra állni a szektornak, egészséges versenypiaci kereslet nélkül ugyanis a központi stimulusok nem tudják hosszú távon fejlődő pályán tartani az ágazatot. Befektetői és lakossági bizalom nélkül a trend egészen biztosan nem lesz fenntartható. „Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, két évet még biztosan várni kell: akkor lehet majd a bázishatástól megtisztult adatokat elemezni” – mondja az Opten céginformációs vezetője.

Ha tényleg bekövetkezik a támogatások növelésétől és az áfa csökkentésétől várt fellendülés, ismét emelkedésnek indulhat az új cégek alapítása az ágazatban. Jelenleg havonta 600-650 új építőipari vállalkozás alakul, a szám 2013 előtt bőven a duplája volt. „A vállalakozók jelenleg nem látnak perspektívát az építőiparban, ám ha beindul a lakásépítés, ismét levegőhöz juthatnak a kisebb, mozgékony vállalkozások, s ez fokozhatja a cégalapítási kedvet is” – mondja az Opten igazgatója.

Rovatok