Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a csokos lakásboom

2016. január 11., hétfő 08:21 | aznap frissítve

Egyelőre a 10+10 milliós támogatással megvásárolható CSOK ingatlanokból korlátozott a kínálat, mind darabszámra, mind pedig területi elhelyezkedésre vonatkozóan. Az új fejlesztések előkészületei azonban sok esetben már zajlanak, amit a 2015-ben növekedésnek induló építési engedélykérelmek száma, illetve az egyre szaporodó új projektek indulásáról szóló hirdetések is jeleznek - mondja Ditróy Gergely, az otthontérkép szakértője.

Az érdemi kínálatbővülés egy-másfél éven belül jelentkezhet a piacon, úgyhogy nem muszáj azonnal lerohanni a jelenleg értékesítés alatt lévő ingatlanok tulajdonosait.

Az áfacsökkentés ellenére arra számít a szakértő, hogy a CSOK feltételeit kielégítő új építésű ingatlanok ára már rövidtávon is növekedhet, míg az agglomerációs és vidéki családi házak értékesíthetősége tovább romlik és áruk is legfeljebb stagnál.

Ennek oka, hogy sokan jelenhetnek meg eladóként, hogy az új ház építésére koncentráljanak, míg a kereslet egy jelentős része az új lakásokra és házakra tevődik át. Mindenesetre a következő fél év során rengeteg kérdésre kaphatunk majd választ, hiszen a bankok ügyfélkezelése és a törvényalkotó esetleges újabb módosításai is érdemben módosíthatnak a felhasználói körön és az „ingyenmilliók” felhasználásának módján – mondja Ditróy az Indexnek.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint is átrendeződhet a lakáspiac az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására.

Balogh László az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában kijelentette, hogy a kereslet eltolódhat a használt lakások piacáról az új lakások irányába, írja az MTI.

Az elmúlt években nem nagyon épültek új ingatlanok. Legutóbb 2008-2009 körül épült 30-40 ezer új lakás, ami a szakértő szerint a magyar ingatlanpiac egészséges működéséhez szükséges, és ez az időszak most visszatérhet. Minden lehetőség adott a lakásépítési "boomra" - mondta.

Balogh László úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben sokan hiába keresnek új ingatlanokat, ezért nagy a beruházók felelőssége abban, hogy mielőbb megépítsék a hiányzó lakásokat.

Rovatok